Index / Åsikt / Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Share This Post

Åsikt

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Barns engagemang med Play School är "unikt personliga", skriver Clem Bastow, som talar till andra vuxna fans om sina favoritögonblick Charlie Pickering säger: "Jag kommer ihåg två saker så tydligt som om det var igår. Raketen klockan snurra

Advertisement

Barns engagemang med Play School är "unikt personliga", skriver Clem Bastow, som talar till andra vuxna fans om sina favoritögonblick

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Charlie Pickering säger: "Jag kommer ihåg två saker så tydligt som om det var igår. Raketen klockan snurra runt och Noni gör allt"
Foto: ABC

När jag var liten, växte upp i skissartade Port Melbourne i början av 1980-talet, var barnens tv strikt tvåpartisystem: du var antingen en Play School barn eller en Sesame Street barn.

Det faktum att de två visar sändes bredvid varandra var oväsentligt: ​​oss Spela Schoolers såg ner på kulturimperialism av Sesame Street amerikanitet (även om vi ville hemlighet att krama Snuffy) och levde att raketen klockan liv 24/7.

Gör inga misstag: kärlek Play School som mina vänner och jag delade var allomfattande, en klubb vars inledande inblandade förklara en favorit presentatör team - som för de flesta av oss var "John (Hamblin) och Benita (Collings)".

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

"Spela Skol presentatörer är kända bara av deras förnamn; de är prinsen, Madonna och Cher av barndom ": John (Hamblin) och Benita (Collings). Foto: ABC

Du kommer att märka Jag har lagt alla presentatörer efternamn inom parentes i detta stycke, eftersom när du är en preteen, Play Skol presentatörer är kända bara av deras förnamn; de är prinsen, Madonna och Cher av barndomen.

Att vara en Play School fan var exceptionellt bra träning för framtida antikapitalistiska tendenser. För en sak, innebar det ovanstående den kyler merchandise och leksaker som Sesame Street barnen hade till sitt förfogande. Mer än en gång jag såg längtansfullt på min väns Big Bird plysch leksak och önskade att jag kunde krama min egen Diddle (Spela skolas gåtfulla katt). Om det fanns Play School bylte tillgängliga tillbaka i dag, vi verkligen inte höra om det i motiveringen St Joseph skola.

När det gäller att lära användbara färdigheter, spela Skolan var förmodligen inte en kärna text - som var för serier som Hunter och nyfikenhet Show - men i mellan att lära sig hur man gör en krokodil av en äggkartong och memorera texter om On The Ning Nang Nong, Play School som en unik australiska och endearingly excentriska mall för livet.

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Spela Skol presentatörer Noni Hazlehurst och Philip Quast. Foto: ABC

När vi växte, så gjorde vårt engagemang med Play School; inte längre innehåll glatt konsumera det som underhållning, vi undrade om de bredare sociala konsekvenserna av "fönstersystemet" och plötsligt insåg att våra favorit presentatörer kan ha liv utanför Play School sfären.

Min syster och jag måste ha haft psykiska föraningar om Philip (Quast) framgångar i musikteater för varje gång han skulle sjunga en Play School låten vi skulle förklara med en vetskap blinkning att han "drömmer om Oklahoma!"

Jag minns tydligt, i åldern omkring åtta eller så, läsa mina föräldrars kopia av en Encyclopedia of Australian Film och ser en stillbild av Noni (Hazlehurst) i Monkey Grip, rytande, "Vad är Noni gör i en vuxnas film ?!" (Min mor, som var vid den tiden arbetade som skådespelare, svarade genom en något spänd leende som Noni tilläts agera varhelst hon ansåg lämpligt.)

Jag blev så tagen av Play School som vid ett tillfälle (i åldern omkring fem) Jag trodde verkligen att om jag skär "locket" off TV-apparaten presentatörerna skulle vara fri att fly och leka med mig. Om inom de kommande 50 åren, Play School in den virtuella verkligheten rike, kommer barnen morgondagens kunna uppleva vad jag hade alltid drömt om.

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

John Waters och Benita Collings på Play School. Foto: ABC

Om dessa minnen har visat något, jag hoppas det är att varje barn engagemang med Play School är unikt personligt. Min preteen drömmar om Noni och Filips eventuella äktenskap (det finns fortfarande tid) skulle vara en annan betraktarens värsta mardröm, och så vidare. Med detta i åtanke, frågade jag några andra tidigare barn vad deras mest levande Play School minnen var - och som ni kan se, inte två som är densamma.

Det finns en Play School sång i det, någonstans ...

Charlie Pickering, komiker och värd för The Weekly:

"Jag kommer ihåg två saker så tydligt som om det var igår: raketen klockan snurra runt och Noni gör allt. De var inte bara en del av min barndom, blev de minnen som är så verklig jag nästan kan röra dem. "

Sam Simmons, komiker:

"John Hamblin var en total rockstjärna till mig. Jag minns att han var så torr och vuxna i sin leverans och jag känner mig ärligt han hjälpt till att forma den idiot jag är idag. Jag såg en hel del TV som ett enda barn och tillbringade en hel del tid med John. Jag skulle älska Play School pianoackompanjemang att följa mig som ett soundtrack till mitt liv. "Blink bonk bliiink!"

Em Rusciano, komiker, sångare och radio värd:

"Jag hade turen att uppleva Play School i sin glans dagar, en tid då politisk korrekthet inte så nära bevakas som det är nu. John Hamblin var min absoluta favorit värd. När han och Noni var på saker tillsammans alltid fick en lite vilda - du kan skära den sexuella spänningen (borderline trakasserier) med en kniv! Även jag visste vid mogen ålder av fem att när han erbjöd henne några av hans korv i hennes låtsas soppa, han talar inte om kött ... Jo jag antar att han var.

"Jag minns också skriva ett brev till ABC begär att Benita anta mig. Jag minns känslan djupt inom min själ att hennes hår skulle vara mycket mjuk och enbart denna omständighet skulle göra henne en mest utmärkt mamma. "

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Benita Collings och John Waters. Foto: ABC

Kurt Fearnley, tre-tid paralympic guldmedaljör:

"Jag minns känslan som om Noni Hazlehurst var en del av familjen. Att lära sig att tala om tid på en raket klocka, eller känsla som varje berättelse lästes speciellt för mig. Det är skönheten i Play School: den personliga anslutning till 50 års Aussie barn, inklusive min två år gamla ".

Faustina "Fuzzy" Agolley, programledaren och tidigare Video Hits presentatör:

"Play School var en del av alla våra liv. Jag undrade varför, efter att sjunga en sång till Humpty Dumpty, hade han inte räknat ut att inte sitta på väggen längre. "Kom igen, Humpty! Allvarligt man, du måste lära sig att skydda yo'self!

"Jag kände att vi alla omedelbart visste vem var vår kompis och vad som var vår fave fönster; gruvan var Big Ted och Little Ted och bågen fönster, för det var den häftigaste. Jag hade ångest om andra fönster plockades eftersom jag kände folk inte förstår den unika formen av bågen. Bakgrundsmusik för fönster plocka alltid gjort mig orolig, också. Välj den jävla båge! "

Christos Tsiolkas, författare:

"När jag tänker på att gå igenom en av dörrarna, översvämningar en härlig varm rusa min kropp.

"Jag älskat Mary Ann [Severne], verkade hon den trevligaste personen i världen. Jag brukade slå på den när Colin Friels var presentera men jag var tonåring då och mina skäl för att titta på var definitivt inte lärorikt. "

Helen Razer, författare och kommentator:

"Jag är en synskadade vuxna och var en synskadade barn, så det är de enkla former av Play School som lämnat sina avtryck på min retinal minne. Jag minns är mycket irriterad av Benita och Colin utflykter till hantverk och alltid otålig med instruktionen att "be mamma om hjälp". Min mamma hade samma motvilja mot busywork och papper hantverk och en sådan begäran om sax stöd skulle bara ha irriterade henne.

"Windows Live i min visuella minne tillsammans med bilder av modern kyrka. Vid tre eller fyra, jag trodde att bågen fönstret var den troliga adressen för den Helige Anden. Barn, har jag läst i pop psykologiska artiklar tenderar att blanda ihop saker och så, till min nya medvetande, de tre fönstren var odelbara från treenigheten.

"På grund av mindre till brådmogen ateism och mycket mer på det faktum att jag aldrig ville ha en av de fula nattvards klänningar, började jag att hata Play School några år senare, eftersom det hade blivit känslomässigt skiljas för mig från den romersk-katolska kyrkan och alla dess grälla mode. "

Jeremy Fernandez, journalist och ABC programledare

"Jag inte titta Play School växer upp, eftersom jag föddes utomlands. Men jag har alltid känt att det är en fixtur av så många människors barndom. Jag fick absorberas i en värld av Play School efter min dotter föddes.

"Mina käraste minnen är att titta på det med mina två-åriga dotter. Hennes ansikte skulle lysa upp när hon hörde Play School tema. Från den andra sidan av rummet, skulle hon flämta högt och skrika, "Kay Soo! Kay Soo! - Spricker man uttalar Play School. De undrar om hennes ansikte är oförglömlig. "

• Charlie Pickering, Kurt Fearnley och Jeremy Fernandez inslag i Play School Celebrity Covers, en serie av mini episoder som luft dagligen på ABC barn, och som kommer att göras tillgängliga på iView, för att fira Play School 50-årsjubileum denna månad

Charlie Pickering & comma; Christos Tsiolkas och Helen Razer på 50 års Play Skola & period; Vad är din favorit minne & quest;

Noni Hazlehurst med Humpty 1991. Foto: ABC

[I sjungande röst]: Har du en favorit Play School minne? Varför inte låta oss veta allt om det i kommentarerna!

Share This Post