Index / Åsikt / En polaroidkamera förändrat mitt förhållande med min mamma

Share This Post

Åsikt

En polaroidkamera förändrat mitt förhållande med min mamma

Mamma hade alltid tjatat mig om skolarbete och tester. Men sedan köpte hon mig en omedelbar kamera, och hela bilden ändrats "Jag ska visa min mamma alla bilder jag hade tagit och hon skulle vara kritisk, talar om för mig hur jag kunde ta bättre."

Advertisement

Mamma hade alltid tjatat mig om skolarbete och tester. Men sedan köpte hon mig en omedelbar kamera, och hela bilden ändrats

En polaroidkamera förändrat mitt förhållande med min mamma

"Jag ska visa min mamma alla bilder jag hade tagit och hon skulle vara kritisk, talar om för mig hur jag kunde ta bättre."
Foto: Shazia Mirza

När jag var åtta, jag visste allt. Jag menar att jag skulle läsa alla Enid Blyton böcker, varit på en skolresa till Southport, och hade en brevvän i Frankrike. Jag hade sett det hela. Jag tänkte också min mamma var verkligen tråkigt. Allt hon gjorde var att köpa mig böcker, få mig privata handledare, få mig att göra verbala resonemang tester, och berätta att jag skulle bli en läkare. Och att vara en läkare var den enda yrket i världen; någon som inte var en läkare hade aldrig ens hört talas om ordet "yrke". Hur tråkigt.

Så när jag var åtta, kom det som en stor överraskning när hon köpte mig en kamera. Jag var besviken. Jag ville ha en Hoppboll som mina vänner, något roligt att jag kunde studsa runt på. Inte en tråkig kamera.

Jag sa: "En kamera? Vad vill du att jag ska göra med det? "

"Det är en Polaroid", hon strålade.

Det var så dyster som du vill. En stor grå tegel med en slits i fronten av någon anledning. "Det är en Polaroid" hon ropade, som om det vore kronjuvelerna.

Hon berättade då att den minut som jag tog en bild, bilden skulle pop ut ur den främre, och vi skulle inte behöva ta filmen till apoteket och vänta två veckor för våra snaps för att komma tillbaka. Hon tog en bild av mig stående i trädgården, och det kom ut omedelbart.

Hon viftade i luften för att torka, och sedan sa: "Kom och stå med mig och vi kommer att titta på fotot utvecklas." Det var som att titta på magin inför våra ögon. Och som fotografiet föreföll förändrades plötsligt min mamma framför mig också. Jag trodde aldrig att hon någonsin skulle köpa mig något så spännande som detta.

En polaroidkamera förändrat mitt förhållande med min mamma

"Jag började omedelbart att ta foton av alla." Foto: Shazia Mirza

Jag omedelbart börjar ta foton av alla: min bror på toaletten, min syster borsta tänderna, min mor rengöring diskhon. Jag älskade hela processen, från att se vad jag ville fotografera, att faktiskt ta bilden, det skjuter ut direkt, sedan titta på det torra, och titta på det i dagar efteråt.

Jag såg nu världen som saker att fotografera. Jag började smyga på människor och ta bilder när de inte ser. Det var min favorit, jag kände att jag tog riktiga "naturliga skott". Jag tog några bilder av min mycket gamla mormor; Jag kände henne inte mycket väl, men jag gillade henne mycket på kort tid jag kände henne. Hon dog strax efter att jag hade tagit en Polaroid av henne, och jag höll alltid att foto av min säng.

När jag hade tagit det foto av farmor bara sitta på soffan prata, jag visade det för min mamma och hon sa, "Jag undrar vad hon pratar om? Jag slår vad om att hon stönande om din pappa. Varför är hon klädd i den vita dräkten? Hon kunde ha burit en jag hade gjort för henne. "Och det skulle starta en konversation mellan oss att vi aldrig normalt skulle ha.

En polaroidkamera förändrat mitt förhållande med min mamma

"Vi skrattade tillsammans, skvallrade om de människor jag tog bilder av." Foto: Shazia Mirza

Jag skulle visa min mamma alla bilder jag hade tagit och hon skulle vara kritisk, talar om för mig hur jag kunde ta bättre. Det förändrade mitt förhållande med henne, eftersom det gav oss något att prata om. Innan Polaroid skulle våra samtal begränsas till: Har du läst din bok? Har du över? Varför inte? Det var en serie av order, och en hel del besvikelse, inte riktigt en relation av något slag.

Jag blev också svalt i skolan i ungefär två dagar - tills alla andra fick en Polaroid också. Eftersom jag var den första av mina vänner att få en omedelbar kamera, kände jag mig som jag var före min tid; Jag var trendigt och intressant. Tack mamma! Nu alla vill vara som mig.

Min mor var inte längre diktator, humourless person som jag trodde hon var, och jag var inte längre besvärliga, stygg, störande besserwisser Jag har alltid trott jag var. Kameran gav oss något kreativt att göra tillsammans, och något att prata om annat än min up-and-coming karriär som läkare.

Kameran skapade en omedelbar band mellan oss. Vi skrattade tillsammans, skvallrade om de människor jag tog bilder av, och - bäst av allt - jag har fortfarande de Polaroids idag.

Varje gång jag tittar på dem, påminner något om min mamma, och jag tänker på att kameran som ett roligt litet äventyr vi båda gick på, innan jag fick mina provresultat och stämningen skulle förändras för alltid.

Share This Post