Index / Standard / Ételmérgezés: nem kell betojni & quest;

Share This Post

Standard

Ételmérgezés: nem kell betojni & quest;

Van, hogy vara Kell: a Chipotle-sztori és Melle Nemi elmélkedés. En cikk - nézőpont kérdése - több, esetleg kevesebb, mynta fordítás, jelentős arányban tartalmaz en Skapare által hozzáadott magvas gondolatokat. Szaklektor nem Lätta, sem en cikket, se

Advertisement

Ételmérgezés: nem kell betojni & quest;

Van, hogy vara Kell: a Chipotle-sztori és Melle Nemi elmélkedés.

En cikk - nézőpont kérdése - több, esetleg kevesebb, mynta fordítás, jelentős arányban tartalmaz en Skapare által hozzáadott magvas gondolatokat. Szaklektor nem Lätta, sem en cikket, sem témához nem Erto szerzőt, IgY szakszerűsége en forrásul szolgáló anyagokon és Azok fordításának pontosságán múlik, de azért Talan nem annyira gaz. Mindenesetre, ha nálam profibb újságíróktól olvasnál en témában, akkor en cikknek alapjául szolgáló Bloomberg-anyagot javaslom, Amely egyébiránt tele van pakolva hasznos linkekkel, egész napokat el lehet olvasgatni az esetről, ami feldolgozásra került itt, illetve általában en témáról.

Nem kell biológusnak lenni ahhoz, hogy tudjuk, nagyon sok és sokféle mikroorganizmussal találkozunk életünk Soran. Körülöttünk, rajtunk és bennünk är élnek dögivel. Az är nagyjából ismert, hogy jelentős részükkel nemcsak, hogy viszonylagos békében éldegélünk, hanem Vannak számunkra egészen hasznosak är köztük. En biológiakönyvtől en bulvárlapokig, Minden megírta Már ezt. Na meg AZT är tudjuk, hogy Eves előtt mossunk kezet, és egyebek, sal, Sapka Kabat. En zöldségeket-gyümölcsöket är mossuk meg. Hőkezeljünk är Sutes-főzés formájában, attól függően, hogy Eppen mit ennénk. En hust pedig szintén mossuk meg, vagy inkább ne, ROLA mert szétfröccsennek en baktériumok.

Azonban egyáltalán nem célja ennek az írásnak, hogy Pontos instrukciókat adjon. Nem en hétköznapi emberről szól, aki otthoni főzőcskézése és falatozása közben vagy megússza, vagy nem ússza meg hasmenés nélkül, meg csak nem är Arrol, hogy Eppen kit fertőz meg Mariska en szalmonellás tiramisujával tegi knytkalas-összejövetelen, hanem en profikról. Azokról, akikre az élelmiszer-biztonság tekintetében kénytelenek vagyunk rábízni sorsunkat.

En Jozan paraszti ESZ azt diktálja, hogy Minel feldolgozottabb tegi élelmiszer, Minel inkább főzik-sütik, fúrják-faragják, szétszedik-összerakják, mossák-vasalják, hűtik, fagyasztják és más módon kezelik, Annal biztonságosabb. Ezzel nem är járunk messze az igazságtól, azzal en kitétellel, hogy az alapanyag és en Konkret Technologia sokat számít. Az alapos feldolgozással viszont nemcsak megoldunk egy problémát, hanem keletkezik egy új är. En biztonságért, tárolhatóságért és szállíthatóságért gyakran nagyon sokat kell fizetnünk. Van, hogy pénzben kifejezve är, de sajnos az élvezeti Ertek är könnyen áldozatul esik.

En szétfőtt zöldséggel és gumicsirkévé sült csirkével végződő Skála Masik Vegen - és mest elsősorban ez en vege lesz az érdekes - en Friss, Nyers, zamatos alapanyagok és en belőlük készült Mat & állnak, de vajon Hes egyúttal kötelezően veszélyesek är? És mest ARRA gondolhatunk, hogy ugyan Mar, nem lehet minden veszélyt elkerülni, Es amúgy sem olyan vészes en helyzet, megettünk Már sok mindent, és lam, semmi BAJUK nem Lett. Viszont felmenti-e ez en Logika azokat en vállalkozásokat, piaci árusokat, vendéglátókat és egyéb eladókat bármekkora mértékben är annak felelőssége alól, hogy az általuk nekünk eladott élelmiszer megfelelően tárolva és rendeltetése rum Sortera efter fogyasztva biztonságos, egészséges ember számára teljesen veszélytelen legyen?

AZT mondja en marketinges szakirodalom, hogy en mai modern fogyasztónak gyakori jellemzője, hogy közvetlenül vagy közvetve valamit kifejez en vásárlásával är nem feltétlenül en külvilágnak, hanem saját megnyugtatására és örömére valamiféle jelképet vásárol. Legyen az tegi Friss fej Salatà vagy tegi Porsche 911 GT3 RS 4,0, hacsak egy kicsit är, de jelent számára valamit Azon Tul, hogy elintézte en bevásárlást. Ez persze Erős szakirodalmi túlzás, ráadásul nem új, hanem az emberiséggel évezredek Ota együtt ELO hozzáállás, viszont egy szempontból érdekes. Hacsak nem kifejezetten az életveszélyt keressük en vásárlásunkkal, természetesnek vesszük, hogy en termék nem okoz nekünk kart, például nem égeti le a házunkat vagy nem leszünk tole betegek, illetve nagyjából olyan minőségű, amilyennek mondják, amilyenre számítunk. És igazából rohadtul nem érdekel minket, hogy az alapanyagon, en gyártáson, en szállításon vagy en tároláson mult, ha baj skåpbil, csalódunk. Azért bízzuk magunkat szakemberekre, gyárakra, éttermekre és egyebekre, mert tőlük állandó, az általunk megismert és elvárt minőségben kaphatjuk meg AZT, Amit mi lehet, hogy semmilyen értékelhető minőségben nem tudnánk előállítani, Mar csak azért sem, Mert mondjuk, meg időnk sem Lenne Rá . Hes en dolgok lennének mindennapjaink biztos pontjai. En pontosan Jaro Busz (láttam Már olyat!), En Gyors ügyintézés (MAR ahol van ilyen ...), vagy történetesen en borso, amit nem hányunk en falra, Mert nem ad Rá Okot.

Visszatérve, pontosabban tovább lépve en Nyers, Friss, feldolgozatlan, organikus, reform, helyben, kistermelők által termelt élelmekhez az említett képzeletbeli skáláról, nem hiszem, hogy jogszabályokat és etikai kódexeket kell felcsapni ahhoz, hogy kibökjük en választ, nyilván nem, nincs felmentés, legyen az Étel biztonságos, hacsak nem úgy hirdetik, hogy Józsi Bacsi oroszrulett-hidegtálja. Persze van az az egészségügyi kockázat är amiről Már mi magunk tehetünk, de ez nem képezi közvetlenül en cikk részét, azonban olykor szórakoztató, amint Arrol az alábbi Video 3: 45-kor kezdődő része är bemutatja.

( "Imádom en chili Babot, Husz adagot befalok. Jobb esetben fingok tole, rossz esetben beszarok.")

Oké, tehát en felelősség alól nincs felmentés, viszont en Mexikói kaját kínáló Chipotle Mexican Grill példája egyelőre mutatja, hogy bizony, adott esetben kompromisszumokat Kell kötnie en vendéglátónak emiatt. Amit egy szuperexkluzív étterem megcsinál, vagy nekünk összejön általában en kertben-konyhában, az bizonyos méretekben lehet, hogy nem vállalható. Hiába működött éveken AT, néhány járványt leszámítva, Minden jel ARRA Mutat, hogy az általuk alkalmazott rendszerben túlzott kockázat volt. AZT pedig sosem fogjuk megtudni, hogy mi volts ett Fo okozója ennek en kockázatnak.

En feddhetetlen Étel - mat med integritet

Hogy mi történt? Ha nagyjából közepes hangzatossággal fejezzük ki: amit pár Eve meg Super Bowl-reklámszünetnyi pénzből ugyan Kisse bugyután, de egyúttal büszkén hirdetett 2011-ben är en Chipotle, az fogta Magat, és néhány Jol irányzott mozdulattal visszaütött, nagyjából OSZ Ota nem är tudom, hogy volts-e olyan Hét, hogy valahol ne Jott volna szembe Velem en TEMA.

(2015) Julius 5 Fő megbetegedett Seattle-ben, rendbe jöttek, mielőtt nagyobb ügy Lett volna belőle.

Augusztus, 234 Chipotle-fogyasztó és alkalmazott betegedett meg norovírusnak köszönhetően (Simi Valley, Kalifornien).

Augusztus, 64 Fő betegedett meg 22 különböző Chipotle-étteremben elfogyasztott ételtől Minnesotában, az ok szalmonellás Paradicsom.

Oktober, FN. Shiga-toxin-TERMELÖ E. coli miatt betegedett meg 53 Fő 9 államban. Novemberben bezárták oregoni és washingtoni éttermeiket fertőtlenítés és en fertőzés forrásának felkutatása céljából az ellátási láncban mutatkozott problémákra hivatkozva. MEG vicceskedő tájékoztatás är járt en bezárás Melle: csak semmi Panik, en világ rendje en hamarosan visszaáll.

November közepe, 2 államban 5 Fő betegedett meg. Ennek kapcsán december 21-én en járványügyi Hatóság (CDC) bejelentette, hogy az E. coli egy ritka és veszélyes (az előzőtől különböző) változatával kapcsolatosan vizsgálódik.

November, 140 bostoni egyetemista betegedett meg ett campus közelében található Chipotle-étteremben. Mer 6 egyetemista és 3 egészségügyi dolgozó kapta el az áldozatoktól en norovírust. En járvány forrása: egy haza nem küldött beteg Chipotle-alkalmazott.

December, Seattle, mindezek UTAN egy ellenőrzés Soran ARRA jutottak az ellenőrök, hogy egy étteremben en kész hust nem tartották eléggé magas hőmérsékleten. Ezt nevezzük úgy az ismert Vicc Nyoman, hogy Vadasz, Vadasz ...

Mit är hirdetett en Chipotle? Olyan ételeket, amelyek helyi termelőktől származó, az étteremben feldolgozott alapanyagból készülnek, amelyek egészségesek, frissek, zamatosak, változatosan összeválogathatóak, látványosan, en VEVO orra előtt készülnek el, mégis gyorséttermi praktikus kényelemben és tempóval.

AMIG nem volts baj, är jó volt ez en hozzáállás, hiszen en természetesebb, feldolgozatlanabb Étel jobb, szebb, Talan meg nyelveket är beszél és három diplomája van. Nem är tagadja övärlden, hogy hatalmas teljesítményt tudhat en 2006-förbud tőzsdére lépett Chipotle Mexican Grill maga mögött, felépített gin több, mynta 1900 éttermet magában foglaló, egészséges gyorsétterem-láncot, Amely Meg mindig bővül, 1993 Ota. Persze en 14 ezernél több Észak-amerikai éttermet en hálózatában tudo McDonald's-szal ne hasonlítsuk össze méretekben sem, igaz en Chipotle tulajdonosként üzemelteti éttermeit, MIG en McDonalds éttermek 80% -a franchise rendszerben működik.

Kar en számokkal sakkozni, akar az éttermek számáról legyen szó, akar az előzőekben említett megbetegedésekről. Minden itt FEL nem soroltat är belevéve Kozel 500-an betegedtek meg en Chipotle ételeitől USA-szerte 2015 júliusa Ota, nem számítva AZT, hogy nagyjából valójában inkább tízszer ennyien, hiszen Hes csak en dokumentált esetek. Több jelentős járvány és három (a két eltérő kólibaktériumot számítva négy) különféle kórokozó ennyi helyen és ekkora léptékben Már Valami komolyabbat sejtet, mynta nemi elszigetelt emberi mulasztást vagy egyszerű véletlent, Meg akkor är, ha en Problemas esetek en Chipotle forgalmának en töredékét teszik ki. Mivel az egyik E. coli nem Tul gyakran előforduló változat, voltak összeesküvés-elméletek är, ami több, mynta izgalmas, de nem venném komolyan. En Norovirus-járvány miatt Indult szövetségi nyomozás är, Hes en nyomozások általában szándékosság gyanúja esetén indulnak, szándékosságra egyelőre persze nincs nyilvános bizonyíték. En jelenség kiterjedtsége IgY gonosz harmadik Fel helyett rendszerszintű gondokat jelez, és ezt nem én mondom, hanem en Chipotle által Nagy vonakodva megtett lépések árulják el. Mondjuk en kisördög megszólalhat en fülünk mögött és AZT súghatja, hogy valójában en közfelháborodás és negativ sajtó, továbbá az Hes Nyoman jelentkező részvényesi elégedetlenség miatt költenek el hatalmas összegeket az eljárásaiknak az elveikkel szembemenő módon valo megváltoztatására, és igazából nincs akkora vész. Én azért mest inkább hajlok ARRA, hogy elfogadjam en haraszt zörgésére építő Elvet.

Állandó témája en közbeszédnek, hogy en feldolgozott, tartósított Étel mennyire ártalmas, Arrol, viszont nem nagyon van szó, hogy Valami lehet nagyon természetes és Friss-ropogós úgy är, hogy közben akar bele är halhatsz. Egy gömbhalnál ez mondjuk gin csökkenthető, de elfogadott kockázat, viszont Abban nincs semmi egzotikus, ha (és mest nem en Konkret esetekről van szó, hanem csak en szemléltetés kedvéről) napokig szenvedsz néhány salátalevéltől, vagy gin szelet sült hústól, ne adj "Isten meg en veséd är leáll tole. Csúnya összehasonlítás, mert en "műkaja" mindig Mu és tényleg nem annyira jó (Habar laikus, de akar szakember är legyen en talpán, aki mindegyikről megmondja, hogy MIÉRT vagy MIÉRT nem ártalmas az adott termék), MIG en Friss Csak lehet Problemas, de nem feltétlenül lesz az. Viszont AZT ne felejtsük el, hogy en persze gyakran túlzásokba eso moderna élelmiszeripar nélkül nehezen boldogulnánk. Ez a közbevetés en Chipotle által adott válaszreakció miatt érdekes mest számunkra.

Visszakalandozva tehát en Chipotle-Hez, december 10-én en cég egyik vezetője, Steve Ells elnök-társvezérigazgató és alapító bejelentette, hogy nagyon sajnálja és bocsika, illetve változtatásokat är jelentett vara több centralizált feldolgozási lépést. Ez meg ugye ismerős az általuk 1993 Ota bőszen kritizált gyorskajaláncokból. Amelyeket, és közülük főleg en McDonalds-ot egyébként är, ha csak méretben är de példaképnek Tekin Ells. En tőzsdére lépésig sok även vid szorosan együtt är működött en Chipotle en Mekivel, Amely befektetője är és elletásilánc-Tanara volt en cégnek. Egyes feldolgozó-elosztó központjaik Maig közösek. Hes en lépések elegans Nagy falatot harapnak le en Chipotle vonzerejéből.

De vajon en reklámokban hangoztatott különlegesség tényleg megalapozott? En helyi termelők (350 mérföldön belül kell lenniük) csúcsidőszakban csak 10% -AT Adjak en beszállított alapanyagoknak. En beszállítókat egyébiránt önként nem nevezi meg en cég, de kérdés esetén cáfol vagy megerősít. Hes en beszállítók viszont nem tudni, hogy meg kinek szállítanak. En szöveg lényege mindig az, hogy minőségi, színvonalas, boldogan en halálba sétáló állatok és Vidam növények kerülnek en Chipotle ételeibe. Arrol viszont nincs szó, hogy melyik "gonosz" Masik gyorsétteremlánc használja ugyanazokat az alapanyagokat anélkül, hogy hangsúlyozná, hogy mennyire egészségesek Azok. Egyszerűen ekkora méretek nem tarthatók Fenn helyi, és főleg nem kistermelőkkel. Nincs okunk megkérdőjelezni AZT, hogy tényleg minőségi az alapanyag, de az utóbbi évtizedek kedvence, az átláthatóság egy en Chipotle-Hez hasonlókat ígérő vállalatnál fontosabb kellene, hogy legyen.

En helyzetre az Ironia csípős mártását az onti FEL, hogy sok esetben az étteremben szemmel látható, esetleg en hátsó konyhában történő eljárások okozták en gondok egy részét, ugyanis megfelelő eljárásokkal, Jol kitalált receptekkel MEG itt är menthető Valami. De persze volts baj mindenütt. Mivel országszerte voltak megbetegedések, gyanús, hogy valamelyik nagyobb beszállítónál Már Eleve szennyezett Étel került en rendszerbe. Ez viszont pontosan Talan sosem derül ki, pont úgy, ahogyan en CDC nyomozásainak több, mynta felénél, mert nem visszakövethetőek sok esetben az alapanyagok útjai. Már AZT är nehéz meghatározni, hogy melyik összetevő okozta en galibát, hiszen ugyanaz az összetevő sok ételben megtalálható, nagyon változatosan kombinálják őket, ez pedig egyszerű Matek és nem valakinek en felelőtlensége.

Az iparági elvárásokon säga túlmutató biztonsági lépéseket IGERT Ells, amellett, hogy hozzátette, hogy minden en legnagyobb rendben. Minden hibát lehetőségnek, fejlődési útnak és hasonlónak nevez, miközben olyan dolgokról van szó, amelyek inkább az elvárható minimumot képezik. Odáig pedig illene eljutni. Két esetben är en komolyabb rendszerhibák helyett en Belsö szabályok vara nem tartását okolta, ami nem igazán egyértelmű är hogy MIÉRT optimista. Ezt Már egykori alkalmazottak mondták, en szabályok betartása tényleg nem mindig ning. Kézmosásra és gumikesztyűcserére egyikük elmondása rum Sortera efter óránként figyelmeztetett egy csengő, de csúcsidőben lazán figyelmen kívül hagyták. Ha ez általános Volt, akkor ezt márpedig rendszerhibának hívják. En kórokozók magasról tesznek az elméletre és papíron létező előírásokra, OK a működésben Levo rendszerrel foglalkoznak är és igazuk van!

Erre az egészre FEL är kacaghatunk, hogy Lam, ahogy az Lenni szokott, en Chipotle sem adott többletet valamiben anélkül, hogy valahol máshol ne vett volna el. Mert ugye, mi, kedves fogyasztók olykor hajlamosak vagyunk ARRA, hogy az általunk vagy nem hozzáférhető, vagy Tul bonyolult tények keltette URT kitöltsük az elképzeléseinkkel. Nem nehéz AZT hinni, hogy egy Étterem, Amely mindenkinél minőségibb kaját Iger, en feldolgozatlanságon, antibiotikum- és GMO-mentességen felül az élelmiszer-biztonságra är figyel. Hiszen hogy är nézne ki en világ, ha nem IgY Lenne, ez alap. Hat pont úgy nez ki, ahogy kinéz, mynta AZT megtudhattuk az elmúlt Lassan gin évben. Aztán persze meg bizonyíthat en Chipotle, de nagyon úgy alla, hogy mások nem véletlenül nem kínálnak ennyire Friss és helyben összeálló ételt ekkora méretekben és ennyire merészen.

Minden en legnagyobb rendben - illusztráció:

Hogy ne csak igazgatói ígéretek legyenek, illetve építve en külső szakértők által hozott bizalomra, en zűrök orvoslására Mansour Samadpourt, az élelmiszer-biztonság Wisnton Wolfe-Jat, egy igazi nagyágyút är alkalmazásba vettek, aki rum Sortera efter en szabályok betartása csak 5% -AT Adja annak , Amit en cégek tehetnek en biztonság érdekében. Több folyamat került tehát ténykedése Nyoman en Központi konyhákba és elosztóközpontokba. IgY lesz en (legalább nagyjából) helyi frissből semmi különös. Meg en paradicsomot är központilag kockázzák és dobozolják az éttermi konyhán valo feldolgozás helyett, SOT meg az eddig önkiszolgálós citromot är en pultba teszik mostantól. És persze elvárják en termelőktől en Mezőgazdasági termékek vizsgálatát, ami persze nem kedvez en kistermelőknek, bar kapnak segítséget az ígéret rum Sortera efter, valamint en központokból Valo kikerülés Utan säga sor kerül gin ellenőrzésre. En Chipotle reméli, hogy en helyi termelők háttérbe szorulása és en sok költséges vizsgálat csak átmeneti. A Sutes-főzés, är ett receptek változnak. Magasabb hőmérsékletek Pär másodperces blansírozás (MAR, ha pár másodperc nevezhető annak, szóval hőkezelés - nem hiába mondjuk, hogy fo en biztonság ... *), en savassága miatt aa Nyers összetevőkből készülő ételekhez az elkészítés Soran korábban hozzáadott citromlé és más Egyéb trükkök próbálják csökkenteni en baktériumok és vírusok túlélését. Érdekesség, hogy en korábbi biztonsági protokolljaik en húsra jobban koncentráltak, mint en zöldségekre-gyümölcsökre. En járványok Fő gyanúsítottjai márpedig en növények. Mest Már rájuk är jobban figyelnek.

* Elnézést!

Mest Jott el az ideje, hogy feltegyük en kérdést, az intézkedések hatására más lesz az Íz? Valószínűleg, de, legalábbis szóban úgy tálalják, hogy egyszerre lesz továbbra är FinOM, viszont sokkal biztonságos säga az Étel. Ez mondjuk csak en kisebbik Gond, en részvényesek és en menedzsment szájíze är gyaníthatóan egyre kesernyésebbre fordul. En sajtóhírek, kényszerű üzletbezárások, szóval az egész galiba Nyoman nyilván vevőket, bevételt veszítettek, nem annyira furcsamód, de megjegyzendő, hogy főleg en legkevésbé és leginkább hűséges fogyasztóiktól Kellett elbúcsúzniuk, ki tudja, hogy mennyi időre. En bizalomvesztés sosem egyszerű, és en legfontosabb ellenszerét, az Idot egyetlen szakértő vagy TANACSADO sem tudja gyorsabban pörgetni. Hatalmas bővülés közben és előtt alla en Chipotle, de AZT mondják, hogy ez nem jelent gondot, nincs összefüggés en bővülés és az élelmiszerbiztonsági hiányosságok között. AZT állítják, hogy en módszereik eddig är Jok voltak, ezután csak jobbak lesznek, és en nehézségek ellenére nem állnak le, pedig nem olcsó en sok változtatás, Amire rákényszerültek, ráadásul Meg Perek är várnak rájuk. En hatalmas többletköltségek és az elvesztett vevők miatt meg az är lehet, hogy ÄRAT fognak emelni. Az Már egy önálló IRAs témája lehetne, hogy az áremeléssel mit nyerhetnek vagy veszíthetnek. Az biztos, hogy valaha volts ELSO veszteséges időszakukról számoltak vara 2016 ELSO negyedévére vonatkozóan.


Főbb források: Bloomberg, Business Insider, Consumerist, és Meg sok más HIR, amelyeket en témában olvastam.

Share This Post