Index / konst / Facing musiken: James Gilchrist

Share This Post

konst

Facing musiken: James Gilchrist

Wno s Handel, David Watkins Bach, Skottlands spelmän och Indiens traditionella instrument - tenor James Gilchrist på musik som inspirerar honom. "Jag kan fortfarande minnas de flesta av de ord Elton John Daniel. Jag tror att jag var lite besatt "

Advertisement

Wno s Handel, David Watkins Bach, Skottlands spelmän och Indiens traditionella instrument - tenor James Gilchrist på musik som inspirerar honom.

Facing musiken: James Gilchrist

"Jag kan fortfarande minnas de flesta av de ord Elton John Daniel. Jag tror att jag var lite besatt "... James Gilchrist.
Foto: Opera Omnia

Vad är din musikaliska guilty pleasure?

Hur kan du vara skyldig om musik? Det bara finns inte någonting i musiken att skämmas för.

Vilken var den första någonsin posten eller CD du köpte?

Jag tror att det var nog min syster som köpte den, men jag har mycket tydliga tidiga minnen av Elton John Daniel. Jag kan fortfarande minnas de flesta av orden. Jag tror att jag var lite besatt av det. Jag tittade upp nyligen när den kom ut. Det kan inte vara rätt - så länge sedan!

Vilken var den senaste musikstycke du köpte?

David Watkin inspelning av de sex Bach Cello Suites. Det är en fantastisk inspelning, och vetskap om kampen för att spela in den och att David verkligen inte har spelat sedan gör det dubbelt flytta lyssna på.

James Gilchrist sjunger Britten

Applåderar mellan rörelser acceptabla?

Ja och nej. Jag menar, det beror på arbetet. Jag tror mellan stunder av en Haydn symfoni - definitivt. Men i mitten av Die Schöne Müllerin det skulle vara lite av en skam.

Om du befunnit dig med sex månader gratis att lära sig ett nytt instrument, vad skulle du välja?

Jag hade turen att delta i ett projekt med några musiker från Punjab nyligen. Jag har haft en chockerande smal utbildning och vet ingenting alls om indisk musik och jag var awestruck. Så jag vill gärna ha en go vid Dilruba - det är oförglömligt vackert. Jag vågar säga att det skulle låta som en strypt katt i mina händer, men.

den Dilruba

Hur gör du oftast lyssnar på musik?

Ofta radion i bilen. Men jag är så gammaldags det är normalt en CD i systemet hemma. Jag har riggat upp så att det finns en (mycket dålig) par högtalare i köket också, så jag kan göra mig en kopp te utan att avbryta flödet. Av någon anledning min familj finner detta mycket irriterande.

Vad enda sak skulle förbättra formatet för den klassiska konsert?

Att få musikerna att prata med publiken mer om vad de utför. Jag har aldrig haft positiva kommentarer om det. Det bryter ned barriärer, slappnar alla och gör publiken känner sig mer av en uppskattad del av förhållandet snarare än utomstående.

Vad har varit din mest minnesvärda levande musik erfarenhet som publiken?

Facing musiken: James Gilchrist

"Vi var en del av något större än oss själva." Welsh National Opera 2003 produktion av Händels Jephtha. Foto: Bill Cooper / Wno

Jag kommer aldrig att glömma Welsh National Opera Jephtha när det turnerade till Oxford, där jag då bodde. Det var en ny produktion sedan (det måste vara mer än 10 år sedan), och det var djupt rörande. Sue Bickley sjunga scener Horror hade mitt hår står på slutet. Publiken lämnade ganska mycket i tystnad efteråt. Vi hade alla varit en del av något större än oss själva.

Tycker du musikaler? Har du en favorit?

Inte riktigt. Jag älskar teater och se en show. Men om jag är ärlig, verkar musiken ibland missa poängen för mig. Jag har försökt att göra ett liv av sång och uttrycka ord genom sång, och halva tiden ordet-inställningen i musikaler verkar vara så mot vad jag tycker är sannolikt att arbeta. Långa anteckningar på oviktiga stavelser, viktiga ord förlorade i djupet av en meningslös slingrande melodi. Det är dumt att generalisera: de äldre är bättre, tror jag. Men jag sawLes Mis när den kom ut som en film nyligen och förtvivlad. Stor biograf, men musiken verkade förbi mig. Var finns låtar, för Guds skull? Märk väl, gjort det om en squillion dollar. Kanske jag missat något ...

Vilken ledare eller artist från förr gör du helst önskar att du kunde ha arbetat med?

Hur långt tillbaka kan jag gå? Om det inte är fusk, jag vill gärna säga Handel i London på 1740-talet. Han var på toppen av sitt spel - argsint, okuvliga, arbetsnarkoman, men jag tror nog jättekul att vara med (jag satsade han haft puben efter en show) och en sådan spontan, tillmötesgående och ändå krävande musiker. Hans musik är så levande i dag. Att ha sett honom i den tjocka av det skulle ha öppnat våra ögon. Jag misstänker att hans musicerande skulle ha varit mycket friare och improvisatorisk än modern smak skulle tro passform.

Vad är det mest överskattad klassiska arbete? Finns det en warhorse vars överklagande du verkligen inte relatera till?

Jag är verkligen ledsen att säga detta, men jag tror att det är den sista satsen i Beethovens 9: e. Jag är ganska säker på att det är för att jag inte har hört tillräckligt bra prestationer, men jag kan inte hjälpa att hitta låten tråkigt snarare än omrörning och känsla desperat sympati för kören att behöva skrika topp Gs timmar. Jag vill bara att det ska sluta!

Vilka icke-klassiska musiker skulle du älskar att arbeta med?

Jag hörde Rura på Celtic Connections festival i Glasgow i januari. Jag så avundades deras lätthet med improvisation och frihet inom struktur. Bara lysande musiker. Jag tror inte att de skulle ha mig, dock. Förutom att vara helt värdelös i sitt område, jag är alldeles för engelska!

Vad tycker du sjunga i duschen?

Oavsett vad jag lär. Det är där jag börjar min praktik. Jag gör allt mitt bäst arbete där.

James Gilchrist visas i Mozarts Requiem på Royal Festival Hall, London, med Philharmonia Orchestra och The Bach Choir i en galakonsert till förmån för bukspottkörtelcancer Storbritannien den 21 april.

Share This Post