Index / livsstil / Glädjen i patiens - på bord och komma; inte din datorskärm

Share This Post

livsstil

Glädjen i patiens - på bord och komma; inte din datorskärm

Kortspel ger oss en taktil upplevelse som ger en välbehövlig flykt från världen av avlyssning och klicka - särskilt i tider av stress Solitaire - med faktiska korten. Foto: Bettmann / Corbis Saker var ganska dyster här i januari. Jag fick mitt framfö

Advertisement

Kortspel ger oss en taktil upplevelse som ger en välbehövlig flykt från världen av avlyssning och klicka - särskilt i tider av stress

Glädjen i patiens - på bord och komma;  inte din datorskärm

Solitaire - med faktiska korten.
Foto: Bettmann / Corbis

Saker var ganska dyster här i januari. Jag fick mitt framför näsan med två viktiga tidsfrister. Två stamkunder, vars betalningar täckte inteckning och min hälsa försäkringspremie, var sent, och när jag frågade om mina pengar var informerade de mig att dessa betalningar skulle vara ännu senare på grund av semester - efter naturligtvis dessa två stora räkningar berodde. För att göra saken ännu värre, var jag sedan socked med en oväntad $ 630 medicinska räkningen - på grund av omedelbart.

Och sedan, övergripande över den här röran, en god vän hamnade i ICU. När jag tänkte på honom, och skräck hans familj inför om oddsen läkaren gav honom var korrekta, kände jag överväldigande skuld för även oroande om mina problem. Och då cykeln började om igen.

Jag var, att vara rakt på sak, en enda röra.

Så vad gjorde jag, efter tjat mitt huvud mot deadlines samtidigt ögna på smartphone på mitt skrivbord för uppdateringar från sjukhuset?

Jag avslutade min laptop, stängt mitt kontor dörr, eldas upp Netflix, och spelade patiens.

Ja, solitär. Inte på min dator eller min telefon, men med spelkort. Om och om igen, jag delas ut dessa högar mellan ett till sju, sedan försökte få dem att stapla upp ovanpå spik i rätt ordning och kostym. Jag har inte gjort det sedan jag var tonåring, när jag tillbringade mina somrar på Jersey shore. Solitaire var ibland den enda tyst, syskon-oengagerade aktivitet finns på dagar som det regnade.

Slapping korten på mitt matbordet har blivit ett sätt att koppla och ställa ut. Det påminde mig om att slutresultatet - något - beror lite på skicklighet (om jag ta den röda fyra att sätta på den svarta fem från mitt däck eller bordet) och slump (shuffle). Jag kan styra vissa saker men inte alla, och ta reda på resultatet tar tid. En spelare kortspel kallas tålamod spel. Jag kan se varför. De tvingar dig att ha några.

Men min affinitet går längre än så, säger Dr Joel Ingersoll, en klinisk psykolog och legitimerad mästare tränare. Spela spelet med riktiga kort snarare än på en skärm bidrar till stress-trycka kvaliteten på spelet. Detta och andra praktiska aktiviteter "distrahera oss från stress och fokusera oss på en uppgift", sade han. "Det är tyst, det är fokuserad, det är rörelse, det är med hjälp av våra ögon och koncentrera våra händer, så vi verkligen gör motsatsen till vad stress gör för oss, som är overstimulating och överväldigande."

Jag är inte ensam om att försöka hitta en taktil sätt att lindra stress. När du spelar patiens inte har blivit en het ny trend, vuxna målarböcker har. Penguin berättade New York Times att illustratören Johanna Basford s målarbok förlorade Ocean har sålt mer än 16m exemplar i 40 länder, och har nu mer än 1,3 miljoner exemplar i tryck i USA (och naturligtvis mer vuxen målarböcker har vuxit upp i sitt kölvatten. Min mamma fick en till jul).

Ingersoll pekar också på populariteten av titlar som Pinot palett, där människor måla och dricka vin; eller återkomsten av stickning; eller det faktum att i djupet av min stress, jag köpte också en ny korsstygn kit, som en del av samma fenomen: att göra något fysiskt att hjälpa till att sätta våra sinnen till mods, eller åtminstone fokuserade på en aktivitet som vi styr .

"De flesta människor kämpar med stress eftersom de känns som något är utanför deras kontroll", sade han. "Någon av de aktiviteter vi har talat om att ge oss en känsla av kontroll och behärskning, som är avgörande för att minska stress."

Dessa aktiviteter ger oss också något fysiskt tillbaka när pekskärmar har tagit så mycket bort. Du kan inte slå igen ner en telefon längre. Inget behov av att sätta en nyckel i ett lås: ett passerkort låser upp dörren; en nyckelbricka startar bilen. Väckarklockor behöver inte krossas tillbaka till snooze - om du har även en väckarklocka som inte är en del av din smartphone.

Jag är inte på väg att gå ut och köpa en gammaldags väckarklocka, men åtminstone med en kortlek, kan jag få en liten bit av det taktila, fysisk upplevelse tillbaka, en som håller mig från att ständigt kontrollera min telefon. Det har gjort mig steg bort från skärmarna och koncentrera sig på något lite själlös för ett tag.

I The Penguin Book of tålamod, David Partlett skriver: "Tålamod är den mentala motsvarigheten till jogging: dess syfte är att tona hjärnan upp och bli av med OSÄLLSKAPLIG mental slapphet." Jag är en löpare, så jag får det. Jag trodde aldrig att jag skulle hitta samma typ av motsvarande i en fri kortlek, men jag är så glad att jag gjorde.

Share This Post