Index / Standard / Gör formar med låg temperatur termoplast

Share This Post

Standard

Gör formar med låg temperatur termoplast

Jag var medveten om att vdubyajohn letade efter några Landau barer för en anpassad han arbetar på. Jag har MBX likvagn som är en uppskattad del av min vagn samling. Jag ville inte skiljas från det men jag nyligen förvärvade några låg temperatur termo

Advertisement

Gör formar med låg temperatur termoplast

Jag var medveten om att vdubyajohn letade efter några Landau barer för en anpassad han arbetar på. Jag har MBX likvagn som är en uppskattad del av min vagn samling. Jag ville inte skiljas från det men jag nyligen förvärvade några låg temperatur termoplast och det slog mig att jag kanske skulle kunna använda det för att göra några formar. Det visade sig att jag hade rätt.

Jag nämnde denna möjlighet att vdubyajohn, och han begärde att jag dokumentera processen, så here we go. Här är vad du behöver för att börja:

En källa av varmt vatten, 2 muggar, en tepåse, några låg temp termoplast, och vad det är du försöker göra en form av (ej på bild).

Jag använde en del FORMcard för min plast. Den levereras i en praktisk kreditkortstora formfaktor i flera färger (paketet jag fick har 6 - under primärfärgerna ovan finns vit, grå och svart), men jag antar att de flesta låg temp termoplaster (ShapeLock, Instamorph , polymorf, etc) skulle fungera bra.

Steg 1: Koka lite vatten.

Kul fakta: sensorerna i de flesta digitalkameror är faktiskt mycket känslig för infrarött. Följaktligen flesta kameraaggregat inkluderar ett filter för att avlägsna IR. I detta fall, eftersom kaminen är en mycket stark källa till IR, gjorde det genom filtret och övermannades röda som blotta ögat ser. Min kamin verkar inte glöda som kuslig lila normalt. En företagsam individ kan ta isär en kamera, ta bort IR-filtret, ersätta den med en synlig ljusfilter, och du nu har en IR-kamera. Jag gjorde det en gång med en webbkamera med hjälp av ett par staplade bitar av fullt exponerad film från slutet av en rulle för filtret (du kan tala om det var ett tag sedan) och det fungerade vackert. Du får i huvudsak en svartvit bild där vit är IR. Vissa saker ser normala, vissa saker ser otroligt konstigt och du kan se igenom en del saker som inte överför betydande mängder synligt ljus (som Dr Pepper).

Steg 2: Häll 2 muggar vatten. Sätt en tepåse i en att göra te, Earl Grey, Hot.

Steg 3: Droppa lite plast i koppen som inte innehåller te:

Jag har några rester från när jag dölja omkring med plasten innan, så jag kommer att använda det.

Steg 4: Vänta lite, ta bort plasten (helst med en plastsked). När varm och mjuk, kan plast hålla sig till saker, men när det svalnar kommer det att komma rätt off.

Färskt ur koppen, den har konsistensen av dum kitt. Du kan enkelt riva av det belopp som du behöver.

Steg 5: Sätt en klump på vad du försöker göra en form av.

Det är lätt att trimma bort överflödigt, så det behöver inte vara snyggt. Jag gjorde båda sidor på en gång.

Steg 6: Drick lite te medan du väntar på att svalna (du kan köra den under kallt vatten för att påskynda processen, men det kyls ganska snabbt), sedan hoppar av. När plasten har svalnat är det inte längre är klibbigt så om du inte har gjutna runt något, kommer det rätt off.

Du kan se på den undre som en liten bit av krom färg lossnade, men bilen fortfarande ser bra ut, så jag antar att kanske det var lite löst / överskott färg? Annars, så långt är allt bra. Trots min dåliga fotografi, formarna kom ut hyggligt skarp, så det ser ut som vi har en vinnare.

Steg 7: Testa det!

Jag skär en bit av grå plast, smält det och smushed den i formen. Jag gjorde det så tunt som jag kunde.

Efter att det hade svalnat, separerade det rent från formen.

Jag fick ett par luftbubblor i det så inte den bästa, men som en proof of concept jag tror att det fungerar bra. Detalj är nästan omöjlig att skilja från vagnen, så jag tror att vi är bra. Eftersom plasten är relativt mjuk och så mycket tunn, jag tycker att det ska vara lätt att trimma bort överskottet med en hobbykniv och har en trevlig landau bar kvar. Jag tänker inte att faktiskt göra något mer eftersom jag har mina tvivel om hur väl de skulle levereras. Så jag ska bara skicka formarna till vdubyajohn tillsammans med lite extra plast och låt honom ta itu med det.

Jag gjorde ett par extra formar för varje sida, eftersom en del av dem kom ut bättre än andra och jag är inte alltför säker på hållbarheten av dessa.

Steg 8: Avsluta din te.

Slutliga anteckningar: Jag försökte också att göra några formar med Sculpey, men som misslyckades eftersom jag inte kunde få det att separera rent. Kanske med lite talk eller matlagning spray eller något men jag egentligen inte vill ha att städa upp bilen efteråt och sedan plasten fungerade så bra, det gjorde jag inte fortsätta att avenue ytterligare.

Jag vet inte hur väl dessa formar skulle fungera för gjutning av andra material. Uppenbarligen något som måste smältas skulle vara problematiskt, men jag kunde se problem med saker som härdar via en exoterm reaktion också. Som det är, plasten jag använt är, medan inte super stark när mycket tunn, förmodligen bra nog för detaljarbete och lite flexibel, så att du har lite svängrum.

Konfidentiell vdubyajohn: Jag vet att du letade efter någon form av chassit. Här är vad jag har i mitt "skroten" högen med metallbaser:

Du är välkommen att någon av dem.

Share This Post