Index / konst / Hur vi gjorde i värmen i natten

Share This Post

konst

Hur vi gjorde i värmen i natten

Norman Jewison: "En svart man hade aldrig slagit en vit man tillbaka i en amerikansk film. Vi bröt tabu " Sidney Poitier och Rod Steiger i I nattens hetta. Foto: Alamy Stock Foto Norman Jewison, chef Foto: Andy Hall för Observer Inte långt efter

Advertisement

Norman Jewison: "En svart man hade aldrig slagit en vit man tillbaka i en amerikansk film. Vi bröt tabu "

Hur vi gjorde i värmen i natten

Sidney Poitier och Rod Steiger i I nattens hetta.
Foto: Alamy Stock Foto

Norman Jewison, chef

Hur vi gjorde i värmen i natten

Foto: Andy Hall för Observer

Inte långt efter att jag avslutat i värmen i natten, gick jag skidåkning i Idaho och min son bröt benet. Sitter mitt emot mig på sjukhuset var då junior senator för New York, Robert F Kennedy, vars son hade brutit benet också. Jag sa att jag hade arbetat med en film om en svart detektiv i en södra staden. Han sade att det kan vara en viktig film. Han berättade tidpunkten var allt - i politiken, konsten och livet.

Det var 1966 och USA gick igenom traumatiska gånger med medborgarrättsrörelsen. Städerna bränns ned. Den Mirisch Company, som var mitt män för United Artists, hade bett mig att anpassa John Ball bok - även om är från Toronto, hade jag ingen anslutning till spänningen på USA: s gator.

Vi omformas materialet, sätta fokus på relationen mellan Virgil Tibbs, svart detektiv från Philadelphia spelad av Sidney Poitier, och Bill Gillespie, den redneck sheriffen spelad av Rod Steiger. Poitier vägrade att filma under Mason-Dixon line, i södra Pennsylvania, eftersom han och Harry Belafonte hade nyligen blivit trakasserad av Ku Klux Klan i Mississippi.

Så vi skära en affär. Jag hittade en liten stad som heter Sparta i Illinois, nära floden Mississippi, den sydligaste platsen jag kunde hitta. "Om vi ​​filma det", sa jag, "du måste ge mig en helg i Tennessee för scenen i bomullsplantage." När vi kom till Tennessee, skulle bara Holiday Inn acceptera svarta och vita tillsammans. Den lokala sheriffen sa: "Håll dina människor på hotellet. Jag vill inte ha dem på stan. "

Atmosfären eldas upp både skådespelare. De hamnade improvisera en hel del av bekännelse scen på sheriffens hus, där de binder. Vi satt i bilen utanför och väntar på att skjuta, men regnet var så tungt på taket som vi inte kunde spela. Så vi bara satt och övade - och scenen fick mer och mer intensiv. Jag kommer aldrig att glömma Steiger vänder sig till Poitier och säger: "Do not get smart, svart pojke" Jag visste inte om Poitier skulle bli förolämpad, kanske be Steiger inte att säga det. Men vi använde det. Jag verkligen lucked med att regnstorm!

Hur vi gjorde i värmen i natten

I Tennessee, sade den lokala sheriffen: "Håll dina människor i hotellet." Foto: BFI

Den berömda slag, där Tibbs hämnas mot en rasistisk markägare, inte improviserad, men som har föreslagits. Jag intalade Poitier att Tibbs var en sofistikerad detektiv, inte användas för att knuffas runt. Jag visade honom hur man gör slag. "Slår inte honom på örat", sa jag. "Jag vill att du verkligen ge honom en spricka på fett sidan av kinden." Jag sa till honom att öva på mig. En svart man hade aldrig slagit en vit man tillbaka i en amerikansk film. Vi bröt tabu.

Unga svarta människor i nordliga städer svarade på filmen i en mycket mer visceral sätt än de vita gjorde. Detta var första gången en svart skådespelare var klädd fancy kostym och man såg upp till.

I januari 1968 fick jag New York Critics Circle Award för bästa drama. Och vem var fram men Robert F Kennedy? "Jag sa ju tidpunkten var rätt", sade han. Sex månader senare var han död - strax efter Martin Luther King lönnmord. Jag lämnade Amerika efteråt. Jag sade till mig själv: "Det här är ett land där de döda sina hjältar. Jag måste härifrån. "

Hur vi gjorde i värmen i natten

"Being såg upp till" ... Lee Grant och Sidney Poitier. Foto: Allstar / United Artists

Walter Mirisch, producent

Hur vi gjorde i värmen i natten

Foto: Jason LaVeris / Filmmagic

United Artists berördes. De fruktade filmen kan leda till oro i söder, även upplopp. Jag sa: "Anta att den spelar aldrig under Mason-Dixon-linjen? Hur mycket tror du att vi skulle ha råd att spendera om vi bara begränsat distributionen? "De sade $ 2m.

Jag sade till produktion: "Hur många skytte dagar kommer detta att köpa oss?" Vi kom upp med ett schema på 40 dagar. Och Poitier undertecknades den för $ 200.000, väl under sin vanliga takt. Det var samma år som han gjorde till Sir, With Love och Gissa vem som kommer på middag. Han var enastående svarta skådespelare i filmen, en av de största stjärnorna i hela branschen. Det faktum att han var ombord hjälpte enormt.

Vi inte bara få filmrecensioner, fick vi redaktionell kommentar - och alla mycket gynnsam. I slutändan, naturligtvis, var filmen släpps i hela södra och gjorde ganska bra. Det är lika relevant i dag. Jag hade hoppats vårt land skulle ha gjort större framsteg.

Hur vi gjorde i värmen i natten

Poitier och Steiger, som vann en Oscar. Foto: Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images

Min far dog strax före 1968 Oscars. Jag kände mycket störd och var inte säker på att jag skulle gå. Konkurrensen var skrämmande och jag hade ingen aning om vi skulle vinna. Dåvarande kungen mördades och ceremonin sköts upp. Min familj övertygade mig att gå när det slutligen omlagda. Min far skulle ha kommit överens med filmens politik, så att vinna bästa film Oscar för sådan arbetskraft med kärlek var en stor stund för mig. Det är fortfarande.

  • I nattens hetta har återutgiven som en del av BFI: s Black Star säsong.

Share This Post