Index / Åsikt / Jag tillbringade mitt liv i skuld och period; Nu vet jag barndomstrauma var att skylla

Share This Post

Åsikt

Jag tillbringade mitt liv i skuld och period; Nu vet jag barndomstrauma var att skylla

Mina ekonomiska misstag var tidigt coping färdigheter gått snett - inte ingrodd karaktär brister "Jag kan aldrig känna sig helt säker där pengar är berörda." Fotograf: PhotoAlto / Alamy Jag kan inte komma ihåg en gång när jag hade förtroende för

Advertisement

Mina ekonomiska misstag var tidigt coping färdigheter gått snett - inte ingrodd karaktär brister

Jag tillbringade mitt liv i skuld och period;  Nu vet jag barndomstrauma var att skylla

"Jag kan aldrig känna sig helt säker där pengar är berörda."
Fotograf: PhotoAlto / Alamy

Jag kan inte komma ihåg en gång när jag hade förtroende för min förmåga att göra ekonomiska beslut. Under flera år var jag skäms för min dåliga krediter och osäkra ekonomi. Oavsett hur hårt jag försökte kunde jag aldrig tycks hålla huvudet ovanför vattenytan. Det tog årtionden för mig att förverkliga min finansiell instabilitet var egentligen bara ett symptom på ett djupare problem. Jag behövde inte mer viljestyrka eller en prydlig ny budget app för att få min ekonomi under kontroll - jag behövde gå i terapi.

Tills jag gick i terapi, jag ansluten aldrig prickarna mellan efterverkningarna av trauma och min livstid av finansiell instabilitet. Det finns inte exakt skyltar proklamera vuxna ekonomiska konsekvenserna av barnmisshandel och våldtäkt. Jag sa till mig själv jag bara behövde mer pengar, bättre verktyg finansiell planering, eller mer självkontroll. Men oavsett hur hårt jag försökte kunde jag inte sluta upprepa samma ekonomiska misstag.

Jag har aldrig varit bra med pengar. Jag öppnade min första checkkonto i gymnasiet, och när jag har slut på pengar jag skrev dåliga kontroller för att köpa mina vänner lunch och gå på bio. Nästan så snart min första kreditkort kom med posten i college, maxade jag ut dem. Jag sa till mig själv varje dag som jag var oansvarigt och dåligt med pengar, men det tog mig tills mina mid-30s slutligen frågar mig varför.

Det var lätt att skylla min steniga ekonomi på mina omständigheter under en lång tid. Jag hade mitt första barn vid 19, och jag höja tre barn på min egen när jag var 21. Jag var pank, den typ av utskott som ser ut som en brevlåda full av avstängnings meddelanden och skåp utan mat och många av mina ekonomiska elände var legitimt skapade av fattigdom.

Men även när jag arbetade min väg till bättre jobb och borde ha varit ekonomiskt säker, jag kunde fortfarande inte verkar sluta krets den finansiella avloppet. Mina barn hade massor av varumärket kläder och vi bodde i ett vackert hem, men mina räkningar ofta skickas till samlingar eftersom jag inte kunde hantera att betala dem i tid. På min 30-årsdag, min bil var återtas efter att vi kommit hem från en trevlig middag ut.

Jag gjorde alldeles för mycket pengar saknas bil betalningar, och med min bil återtas var ännu en väckarklocka i en serie av wakeup samtal som lämnade mig känslan generad och skamsen - men jag fortfarande inte vet hur man får min ekonomi under kontroll .

Jag svor jag skulle aldrig befinner mig i den positionen igen men den enda lösningen jag kan komma upp med var överge kredit helt. Jag skar upp mitt kreditkort och köpte min nästa bil med kontanter och jag använde inte kredit för fem år. Jag kände sig säkrare att leva utan kredit eftersom jag inte litar på mig att hantera det på ett ansvarsfullt sätt, även om det lämnade mig och min familj helt utan skyddsnät.

När oväntade utgifter kom upp som bilreparationer eller medicinska räkningar, vände jag mig till vänner och familj för lån i stället för banker. Om de inte kunde hjälpa mig, gjorde jag utan.

Oavsett hur mycket jag försökte undvika min kredit, lärde jag mig snart det är omöjligt. Min låg kredit värdering påverkas allt från min bil försäkring ränta till min förmåga att hyra ett hus. Jag kunde inte ens hjälpa min äldsta son får ett checkkonto när han fick sitt första jobb eftersom min kredit var så illa. Jag grät när han öppnade sitt första kreditkort och berättade sin kredit - och det var mycket högre än min.

Terapi hjälpte mig inse hur efterverkningarna av trauma rippled genom varje område i mitt liv. Jag har inte dussintals problem; Jag hade ett stort problem som manifesteras i dussintals olika sätt. Min emotionell instabilitet guidad min finansiell instabilitet. Att lära sig att reglera mina känslor utan trycka eller undvika dem var inneboende mitt tillfrisknande från trauma och det gav också en kritisk del av min ekonomiska pussel.

Som ett barn, ett av mina främsta copingstrategier var avståndstagande. Det är vettigt i efterhand att jag klarat ekonomiska problem genom att undvika dem eller stänga känslomässigt. Att lära sig att visa mina ekonomiska misstag som barndom coping färdigheter gått snett, snarare än invanda karaktär brister, har hjälpt mig anta lämpliga copingstrategier.

Istället för att fortsätta att undvika min kredit, har jag öppnat två små kreditkort för att hjälpa mig att bygga kredit på ett ansvarsfullt sätt. Jag har även anställt en kredit reparation guru för att hjälpa mig hantera min kredit värdering, att betala ner min gamla räkningar bit för bit. Varje månad, förbättrar min poäng och min känsla av skam lättar upp tillsammans med den.

Jag kan aldrig känna sig helt säker där pengar är berörda, och jag kommer förmodligen aldrig lita på mig själv helt. Men att förstå varför jag gjorde många av de ekonomiska misstag jag gjorde har hjälpt mig se mig med medkänsla i stället för skam och gett mig mod att börja reparera min kredit istället för att fortsätta att undvika det.

Share This Post