Index / konst / Kvinnor på Bob Dylan

Share This Post

konst

Kvinnor på Bob Dylan

Som Bob Dylan blir första singer-songwriter som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur, sex kvinnliga konstnärer hyllar hans geni Bob Dylan, 1965. Foto: Sony Music Suzanne Vega, singer-songwriter: "Jag ser gudinnor och drottningar och kvinnor vördas

Advertisement

Som Bob Dylan blir första singer-songwriter som ska tilldelas Nobelpriset i litteratur, sex kvinnliga konstnärer hyllar hans geni

Kvinnor på Bob Dylan

Bob Dylan, 1965.
Foto: Sony Music

Suzanne Vega, singer-songwriter: "Jag ser gudinnor och drottningar och kvinnor vördas i hans musik"

Jag är glad för Bob Dylan och jag tycker att det är mycket lämpligt att han blir beröm för den litterära förträfflighet av hans arbete. Citatet krediter honom med att ha skapat "nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen" och det är precis vad han har gjort. Han är inte hedras som musiker men för djupet och bredden i hans vision och vältalighet av språk som han uttrycker det. Han har alla litterära enheten i hans låtar: tecken, berättande, stil.

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Pal Hansen för Observer

Take A Hard Rain: s a-Gonna Fall: det finns så många bilder där. "Jag såg en vit stege alla täckt med vatten" - det är något mycket mystiskt den bilden och det är så effektivt att bara ha det med någon förklaring. I samma låt du har "jag såg vapen och vassa svärd i händerna på barn" - dessa linjer är så profetiska, särskilt i Amerika i dag. Vi har haft fruktansvärda incidenter där småbarn i baksätet har plockat upp en pistol och sköt ett av sina föräldrar. Så varje gång jag ser en av dessa fruktansvärda vapen skottlossning, jag tänker på det.

Dylan var ett stort inflytande för mig. Han öppnade upp denna otroliga, fantasivärld. Jag var nio eller tio när jag först hörde Mr Tambourine Man och jag hade en vision av honom dansa "under en diamant himmel med ena handen vinka gratis". Det lät så vackert, så fri. Jag trodde att det är en värld jag vill vara i.

Min mamma har alltid trott att Dylan var något misogynistic, men jag kan inte se det. Jag ser en hel rad av kvinnliga karaktärer i hans musik från gudinnor och drottningar och kvinnor vördade och sedan också kvinnor som används, misshandlade. Jag skulle älska det om andra låtskrivare som hade en liknande litterär böjd kan vinna Nobelpriset. Som Lucinda Williams. Hon har en litterär dimension till sitt arbete som höjer form av att bara vara en poplåt till något med så mycket mer djup.

Kathryn Williams, singer-songwriter: "Det finns en enkelhet och en ärlighet till hans låtar"

Det är en massiv, glad känsla att se någon jag beundrar så mycket att uppnå detta. Bob Dylan har markerat så många centrala gånger i mitt liv; Han har inspirerat mig och introducerade mig till olika artister, oavsett om det är Woody Guthrie eller Dylan Thomas. Min mamma och pappa var fans, så hans album har varit med mig genom åren, som jag förvandlas från ett barn till en vuxen. Jag brukade arbeta i en bar som heter Pilgrim i Liverpool och jag skulle sätta Lay Lady Lay på jukeboxen varje morgon när jag städade baren och denna underbara, treacly, Chocolaty röst skulle bara sippra in i mig.

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Gary Calton för Observer

Jag är på en författare reträtt just nu och vi hade pratat om Bob Dylan redan innan nyheten. [Singer-songwriter] Polly Paulusma sade att vad folk glömmer med texter är triangulering: det är lyrisk, musik och röst.

Prestanda poesi kan arbeta på ett liknande sätt, men på pappret kanske inte har samma styrka. Jag har en bok med Dylans texter och när jag läste dem är det inte i min formella interna bok röst, jag hör hans röst och karaktär och intonation och hur han böjer ord till musiken.

Alla de människor som håller på att snobbig och säger att det är löjligt för en folk konstnär tilldelas detta behov att ha en omprövning: Jag menar, Homer, alla hans saker var låten. Det har varit så många djupgående författare genom tid som kunde överskrider lyric, musik och röst till en annan form.

Det finns en enkelhet och en ärlighet i massor av Dylans låtar, som "Det enda jag visste hur man gör / var att hålla på att hålla på som en fågel som flög" på Tangled Up in Blue. Var på precis som en kvinna han sjunger "När vi möts igen / Infördes som vänner / Please do not let på att du kände mig när / jag var hungrig och det var din värld": den första biten kan vara någon form av kärlekssång , då han bara spränger bort och lyfter det till en annan nivå. Och han gör sånt hela tiden.

Jag vet inte om jag vill träffa min hjälte. När det gäller hans behandling av kvinnor, liksom Joan Baez saker, ibland gör mitt huvud i jag tror att det är samma oroande situation som du kan känna med Picasso, eller Jack Kerouac, vara på väg och lämnar kvinnor på resan. Det är en riktigt svår sak eftersom det är detta möte av en konstnär med sin personlighet.

Elizabeth Peyton, målare: "Liksom David Bowie, trotsar han alla typer av etiketter"

Det var verkligen inte lätt för mig att vilja hans musik. Ungefär som att röka, inte smakar så bra i början. Men sedan under en tuff tid han plötsligt gjort så mycket känsla för mig och jag är säker på att liksom många andra människor kan säga, han verkligen hjälpt mig. Jag tror Todd Haynes sade något som Bob Dylan är där när du behöver honom.

Kvinnor på Bob Dylan

Fotograf: Gabriela Maj / Getty Images

När jag hade eureka Dylan ögonblick det berodde på att han symboliserade någon som bara försökte att vara ärlig i sitt arbete och låta det ta honom, flytta honom, förvandla honom. Hans integritet som en konstnär är mycket inspirerande. Jag beundrar alla som försöker att göra konst direkt om en aktuell situation, att omvandla den till något poetiskt. Jag började rita honom runt 2007 och gjort vissa fortfarande lever. Jag gjorde en artist book använda min bilder på honom.

Jag tror att han vinner detta pris gör en mycket vettigt. Det verkar inte konstigt för mig att en låtskrivare har fått Nobelpriset i litteratur. Folk har vandrat på jorden med stråkinstrument och sånger för ett par tusen år - det är en perfekt, kompakt, sätt att innehålla konst: känsla, tid, historia. Jag skulle ha trott på 2016 vi skulle vara lite mer än att hitta denna märkliga, men kanske Donald Trump är att få alla amerikaner ner i världens ögon. Hur som helst, som David Bowie, Bob Dylan trotsar alla typer av etiketter.

Carol Morley, filmare: "Jag var påverkad av Dylan utan att ens inse"

När jag var åtta år gammal, fann jag en papperslapp i min äldre bror rum, med ord prydligt skrivna på det: "Det är livet och livet bara." Dessa ord verkade dramatisk och intensiv och förbryllande. Jag tillbringade en lång tid att tänka på dem och de förblev med mig i flera år. För några år sedan berättade jag en vän om den inverkan de hade haft på mig, och hon log medvetet och berättade att de kom från en Bob Dylan låten - Det är Alright Ma, (jag är bara blödning). Jag blev förvånad men glad att jag hade tagit intryck av Dylan, utan att ens inse. Jag integreras även dessa ord i min 1960-talet set film Den fallande, med Maisie Williams trotsiga karaktär säger i svar på hennes bästa vän tänkte att hon kan vara gravid: "Det är livet och livet bara."

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Graeme Robertson för Guardian

Jag tycker det är bra att en textförfattare har vunnit för litteratur, som textförfattare göra en sådan lysande och viktigt bidrag till de flesta av våra liv. Även om jag måste erkänna att ofta mishearing låtar och göra ord mina egna. Det var inte förrän ganska nyligen jag fick reda på att det jag hört som, "Lay över min stora blåsorkester" - och tänkte på som en slags eufemism för manliga könsorgan - i själva verket var, "Lay över min stora mässing säng."

När jag tänker på Bob Dylan Jag tänker omedelbart av Cate Blanchett, som gjorde en magnifik skildring av honom i Todd Haynes är jag inte är där. I min fantasi motkultur värld skulle det vara underbart om Cate gick och samlas Nobelpriset på Bob Dylans räkning. Att det inte finns några kvinnor som ingår i årets priser, och att statistiskt eftersom ursprunget till priset finns en brist på erkännande för dem som inte är vita män, inte överraska mig. Som Dylan sa: "Befälhavarna göra reglerna."

Vashti Bunyan, singer-songwriter: "Hur kunde han ha hittat så många ord?"

Dylan förtjänar helt detta. Och det är helt lysande att det har hänt nu, när vi har fått fyra veckor kvar [tills den amerikanska valet].

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Murdo Macleod för Guardian

Jag var aldrig mycket en för poesi men för texter, helt. När jag först hörde Blowin 'in the Wind det var [spelad av] en vän till mig på konstskola som spelade gitarr och jag bad honom att lära mig ackorden för Blowin' in the Wind. Detta var 1964 och han skulle inte därför att han trodde att en flicka inte ska sjunga en Bob Dylan låt! Men det var resten av Freewheelin 'Bob Dylan album som verkligen fångade mig och utbildade mig. Jag var 19 och det gav nog mig min första riktiga tankar om medborgerliga rättigheter och om krig. Det var oerhört viktigt. Det är mycket frestande att tro att ingen musik nu kan vara så potent eller påverka som de några år i mitten av 60-talet. Men då är det självklart att jag upplevt dem.

Det finns så mycket musik att lyssna på nu är det mycket svårt att plocka ut något som är så tydlig som Bob Dylans ord var då. Och en sådan enorm mängd ord. Hur kunde han ha hittat så många ord? De texter som har gått igenom mitt huvud i dag är från Oxford Town: "Oxford Town på eftermiddagen / Alla sjunger en sorgsen melodi / Två män dog" Neath Mississippi månen / Någon bättre undersöka snart. "Fortfarande nu, det är så relevant: "någon bättre utreda snart".

Jessica Staveley-Taylor, musiker, stängerna: "Han berättar historier och du tror dem direkt"

Bob Dylan känns som något som alltid har funnits där - han har en teori om att låtarna har redan skrivits och han bara kanalisera den energin. Blowin 'in the Wind känns nästan som en psalm, inte en poplåt skriven av en man som fortfarande lever. När det finns politiska händelser, människor fortfarande sjunger sina gamla protestlåtar.

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Gary Calton för Observer

Ingen verkligen gör låtar som det längre. Som gitarrist några av de första låtarna jag lärt var hans därför att han kan skriva en låt med bara tre ackord. Han är typ av anti-folkmusiker på vissa sätt: han är inte en enormt skicklig gitarrist, en del människor skulle hävda att han inte kan sjunga - Jag håller inte, men han uppenbarligen fått en mycket speciell sångstil.

Jag har hört några secondhand historier om Dylan från personer som har arbetat med honom och det låter som om han är ganska knepigt. Du hör inte "Åh han är en sådan sweetheart", gör massor av välgörenhetsarbete. Jag tror inte att någon verkligen känner honom och jag tror att det är avsiktligt: ​​han skapade denna karaktär - kanske inte i så extremt sätt någon som Bowie - men det ligger i linje med hur han tar på personas i hans låtskrivande.

Det finns den här låten till honom, jag var ung när jag flyttade hemifrån, som är berättelsen om en ung man som lämnade hemmet och eventuellt kommer från en självbiografisk plats, men det känns som en gammal sång från 300 år sedan eller något. Han gör det så bra: han berättar historier och du tror dem genast.

Och från arkivet: Bob Dylan på turné, med Angela Carter, 1966

Performing, han är inget annat än en skugga att titta på, tunn och svartklädda och linjär, en Beardsley troll. Den lilla spetsiga ansikte, så vitt det är nästan blå i rampljuset, skuggas av en barock kulle lockar. Hans gester är hårda, kantiga och skissartad - fräcka, asexuell, ofta påminner om dem i Scarlet Hex häxa av det serietidningar. Han verkar ibland som att skicka upp öppet sexuella vridningar av de engelska popstjärnor av den nya vågen (dvs Jagger).

Kvinnor på Bob Dylan

Foto: Jane Bown för Observer

Bang, bang, trummor, orgel, förstärkt gitarr. Han gör en svartvit djävul dans kramade en svartvit förstärkt gitarr och du knappast kan höra ett ord han sjunger. Kanske detta är en del av handlingen. Men det är okej, ma, han bara ylande. Således Bob Dylan, dåvarande Wonder Kid av Protest, visat sig packad och förbryllade teatrar upp och ner de brittiska öarna att han närmar sig en konstnärlig mognad av en mest oväntade slag. En gång var han omfamnas av oskyldiga liberaler som en folksångare vars låtar (The Times De är en föränderlig, Masters of War, The Lonesome död Hattie Carroll) pekade engagerade ungdomar väg till en förståelse av 20-talet situation. Och denna situation kan lösas bara genom att sjunga dem. Det var en tröst. Folk gillar komfort. Men kanske komfort inte slutligen hjälpa alla så mycket.

Dylan är inte längre bekväm. Fettet-kinder, Huck Finn-utjämnade ungdom i början av register som behandlas i idealism och olidlig gör-det-själv romantiska bilder (vita duvor, berg, hav, regnbågar - och, för Guds skull, clowner) har vuxit upp i första någonsin all-elektronisk, alla existentiella rock'n'roll sångare. Han sjunger för Kafka, Kierkegaard, Dostojevskij och alla pojkarna ned hem på Desolation Row.

Kvinnor på Bob Dylan

Bob Dylan på hans 1966 turné i Storbritannien. DA Pennebaker är i bakgrunden filma dokumentären Do not Look Back. Foto: Michael Ochs Archives / Getty Images

Hans sång är ytterst stiliserad. Han slår aldrig en anteckning sant. Han tuggar vokaler som Ju-Jubes. Han gråter som en varg (eller som Howlin 'Wolf). Men det viktigaste är låtarna. Som nu har en tuff brådska, en ansträngd känsla av kritisk engagemang med 20-talets Amerika och ett slags moralisk satir som är besläktad med Dean Swift och William Burroughs. Visst, han har fortfarande en lång väg att gå på en synnerligen hård och olönsamt väg; men hans början är spektakulära. Det bästa av låtarna på hans senaste helelektriska LP, Highway 61 Revisited, låtar som Like a Rolling Stone och Balladen om en Thin Man har en mogen barbari och en skrämmande typ av intelligens som är ny och extraordinära i musik mass överklagande.

Han har blivit en profet kaos och de som en gång accepterat honom som en blå-denim Messias en brödraskapet framtid när tiderna hade förändrats kan känna ett personligt svek. Om inte, då inte. Han försökte att lugna gamla fans genom att göra den första halvan av hans konserter i detta land med akustisk gitarr och munspel. I själva verket låter Desolation Row ganska dumt utan ett beat stöd och han verkade nyfiket apatisk och lite ensam, helt själv på scen.

I Cardiff, publiken hälsade öppningslinjer Mr Tambourine Man med lättad erkännande och en applåd; han inte ens ge en tunn leende tillbaka men kastade låten bort som om han önskade att han kunde kasta sitt munspel efter det. Inga introduktioner, ingen ingenting. Han klättrade genom trubadur sång bit.

Han började rycka i livet när gruppen kom på i den andra halvan och buller bit började. Denna Dylan clanging och vulgär, neon och plast och, på samma gång, blackly, bleakly romantisk. Och spännande, besläktad med att läsa Dunciaden eller en remsa tecknad version av Wuthering Heights medan ridning en berg-och dalbana.

Dylan är ett fenomen. Han brukade aldrig vara. Den trångsynta upprördhet av "jag hatar Time Magazine" attityder hans tidiga låtar var lätt och ytlig, men det finns inga enkla svar, ingen lätt bilder. Han är på sitt eget (som en rullande sten eller som en Rolling Stone) och vad som händer nu borde vara bäst av alla. - London Magazine, 1966

Denna artikel ändrades den 17 oktober 2016 till rätta ett fel genom vilken Vashti Bunyan svar hade tilldelats till någon annan.

Share This Post