Index / konst / Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Share This Post

konst

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Program talar om att vara den mest trafikerade kvinnan i radio, att föra en "busig" kant till Late Night kvinna timme och varför hennes band Kenickie var alltför blasé om att stödja Ramones Lauren Laverne: "Vi var här roliga lilla medelklas

Advertisement

Program talar om att vara den mest trafikerade kvinnan i radio, att föra en "busig" kant till Late Night kvinna timme och varför hennes band Kenickie var alltför blasé om att stödja Ramones

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Lauren Laverne: "Vi var här roliga lilla medelklass utpost av en stor arbetarfamilj."
Foto: Sarah Lee för Guardian

Lauren Laverne sitter i en Radio 4 studio, hennes nya hem som presentatör av Late Night kvinna Hour. Det är verkligen en bit av en hemkomst, säger hon, skalar en banan. Hennes mamma lyssnar på kvinnans Hour. I huset där hon växte upp, hon och hennes bror ropade att göra sina röster hörda över blues eller radio. "Mina första minnen av Radio 4 är min mam pappa, som arbetade på varven. Alldeles i slutet av sitt liv, när han var i hans tidiga 70-talet, fick han verkligen in i den. Så han var i sitt hus på Ford Estate i Sunderland, bara lyssna på radio 4. Han hade gått i pension, och jag mam är en av nio så familjen hade vuxit upp och allting, och han hade tid att ha radion på. Och han looo-ved det. "

Laverne s farfäder (den andra var en gruvarbetare) ofta räkna i sina intervjuer. Så det verkar rimligt att anta att hon värderar sin arbetarklassens arv. Laverne far, precis som sin mor, var från en stor familj, en av sex. Men båda föräldrarna - "60s grammatik skolan ungar, den klassiska arbetar sak" - studerade hårt och hade universitets jobb så att livet för Laverne, uppväxt i Barnes i Sunderland, var bekväm.

"Det var ett hus fullt av musik och böcker och idéer som inte var som vanligt där jag var. Det fanns alltid en hel del - vi kan kalla det alternativ kultur nu ", säger hon. "Vi var här roliga lilla medelklass utpost av en stor arbetarfamilj, och det var en riktigt härlig plats att vara. Eftersom vi hade alla fördelar av att vara medelklass, men hade också en verklig känsla av plats i historia och kultur som är ansluten tillbaka till där vi var från. "

Har hon orolig för att hennes egna barn kommer att tas bort ytterligare från dessa beskärningar? "Ja, du vet, de är en del av min familj också, och de är en del av sin egen släkt och de har sin egen relation med det, med mina föräldrar, mina kusiner, den plats som jag är från" hon säger. Hon sitter i en snurrstol, spinning från sida till sida som hon tycker. "! De har varit på stranden som Valrossen och snickaren skrevs om" Frågan var verkligen ett ekonomiskt, till vilken Lewis Carroll - en passion som hon fick från sin far - är ett oväntat svar. Jag undrar om hon oroar sig privilegier sina barn njuta jämfört med livet av hennes morfar - gör ibland känner hon behovet av att justera deras perspektiv?

"Vad? När vi kastar ytterligare 50 på elden? "Hon utbrister.

"Min pappa sa en sak till mig häromveckan som är riktigt intressant. Han sa, du behöver inte lära barnen värdet av pengar, lära dig dem värdet av människor. Och för mig, det är vad det handlar om. Vad är ett pund? Vad är en guldtacka värd? Det är faktiskt mer om hur man behandlar människor, så det är vad jag försöker göra. "

På många sätt är en annan radioprogram det sista Laverne behöver. Hon redan är värd varje vardag på 6 Music, hon gör voiceover för ett barns show, fyller i tid med alla typer av dokumentärer och pris presentera och live-evenemang - Mercury, Turner, de BAFTA, Glastonbury. Hon har skrivit en tonåring roman. När hon räknar hennes BBC radiostationer - "Jag är inte säker på om 4 Extra, men säkert en, två, tre, fyra och fem, har jag värd på" - hon springer ut ur fingrarna. Någonstans där inne, finner hon tid att ringa sin mamma "flera gånger om dagen".

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Laverne i Radio 4 Kvinnans Hour studio. Foto: Sarah Lee för Guardian

Och för det senaste året eller mer, har hon ben det varje eftermiddag från 6 Music studio till kontoren av poolen, webbplatsen "för upptagna kvinnor" - att siffror - som hon grundade för ett år sedan. Allt detta gör för en dag som är "verkligen, verkligen, verkligen upptagen men verkligen intressant och roligt".

Det roliga är att det var först när hon blev mamma vid 29 - hon är 37 nu - att arbetet tog fart ordentligt, säger hon, som är inte hur moderskap konventionellt faktureras. Men Laverne egentligen inte göra konventionen. "Att ha barn ändrat min inställning till mitt jobb. Jag vet inte om det skulle ha hänt ändå. Jag har bara min erfarenhet, och det är att jag hade dem på samma gång - bokstavligen samtidigt - som min karriär började hända. Dessförinnan var det tickar tillsammans, jobb till jobb, sedan plötsligt dessa två stora seismiska personliga incidenter hände och det hela växte upp tillsammans. "

Kanske en stor förändring gjorde henne mer öppna för en andra, eftersom sju månader efter att hon födde sin äldste son, Fergus, under hösten 2007, började hon en ny show på 6 Music. När han var två, hade hon veckodag platsen. Hans yngre bror, Mack, kom ett år senare; Laverne är gift med DJ och producent Graeme Fisher.

Hon har tidigare sagt att moderskap "tar dig tillbaka till de grundläggande aspekterna av din personlighet". Vad menade hon med det? "Jo, det ger dig tillbaka till saken i alla möjliga sätt. Du räkna ut vad som är viktigt och vem du vill vara. Jag säger inte att du inte kan träna dessa saker utan att ha barn. Såklart du kan. Men ... Jag råkade ha barn och det gav mig en nödvändighet för att avgöra vad som framhävde. "

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Kenickie på deras debutalbum starten 1997: Marie du Santiago, Lauren Laverne och Emmy-Kate Montrose. Foto: Erica Echenberg / Redferns

Visst hon inte föda och sedan allt var mycket meningsfullt? Har hon förlorar sig själv för ett tag innan det? "Ja, jag tror att det är intressant är att det är en ny roll, eller hur? Det är ett nytt jobb. Inte bara ett jobb. Du vara en ny man. Mamma. Vem är mamma eller Mam eller vad? Det tar åldrar ... Du lär repen men för att verkligen njuta av det och njuta av det och känna sig säker, jag tror att det tar 18 månader, två år - för mig ", tillägger hon.

Det har varit en annan, oväntad konsekvens av att ha barn. De har kastat Laverne egen ungdom i ett nytt ljus. Fergus nu åtta, har börjat lära sig gitarr, instrumentet Laverne spelade med Kenickie, bandet började hon i tonåren med sin bror och två school. Titta på Fergus, tuning gitarren för honom, visade honom den udda sak, har gjort Laverne hennes ungdom verkar yngre.

"Jag ser på mina barn nu och tänka ... jag var inte mycket äldre när vi började göra skivor. Det är en riktig resa för att titta på det. Du vet, jag upplevt att vara i ett band i det mycket episodisk sätt som barn upplever skolan. Som, "Vi kommer här nu! Vi gör detta nu! " Jag var inte i förarsätet i mitt eget liv. Naturligtvis var jag inte. Jag var ett litet barn. Du vet inte vem du är. Du behöver inte förstå betydelsen av saker. "

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Kenickie i en New York taxi 1997. Foto: Martyn Goodacre / Getty Images

Hon kastar runt för ett exempel, fötterna knacka till tonerna av hennes tankar. Hon bär tryckta Karl Lagerfeld tränare. År 1996 Kenickie stödde Ramones. "Om jag kunde gå tillbaka nu och säga till mig själv som Ramones går," Vill du stödja oss på den här spelningen? ", Som visar sig vara deras sista någonsin brittisk spelning på Brixton Academy ...", säger hon. "Självklart, jag trodde det var stor och de var härlig ... och det var lysande. Men nu skulle jag vara: "Herregud, du vet att de är musikhistoria?"

Kanske hennes yngre jag inte gjorde så illa. "Jag ser tillbaka nu och jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde. Men också mer förlåtande mot mig eftersom jag var så ung ", säger hon. "Alla är en idiot när de är 16."

Du kan se varför Kvinnans Hour glada vid tanken på Laverne. Hon är i farten till kvinnan för att skära förtrogen med kanten, allt samtidigt som hennes lyssnare känna sig förstådda. Men hon har också ett rykte om ofog. "Absolut, jag är busig," hon nickar, med det roligt halvvägs leende hon ibland har som ett leende gör en U-sväng. Sent på kvällen Kvinnans Hour har fakturerats som något stygg. "Intim" pressmeddelandet säger. Det registreras på natten. Det finns vin. Kommande ämnen inkluderar födelse, ilska och onani. Själva namnet "Late Night kvinna Hour" verkar subversivt oxymoronic.

Laverne använde uttrycket "alternativ kultur" tidigare för att beskriva atmosfären i hennes hus växer upp, men nu när hon har blivit så produktiv, hon fortfarande anser själv alternativ? Hon verkar mindre bekväm höra ordet sagt av någon annan. "Ja, jag tror inte att någon sätter sig och går:" Jag är en del av alternativ kultur ". Det är ... Jag hatar att använda ordet "problematisk", men det är en problematisk ord, "alternativa": vad betyder det egentligen? Men ja, i vid bemärkelse. "

Har hon oroar sig för att hon har adjungerats av mainstream? Även 6 Music är inte längre en underdog, med sina rekord 2,2 lyssnare i veckan, en tillväxt som hon har briljant bidragit. Kan en station som statsministerns fru har verkligen betraktas som alternativ? "Jag tror att alla våra lyssnare är mycket välkomna", säger hon, och det är typiskt för henne att meningen lyckas låta både uppriktiga och ironiskt.

Lauren Laverne: & OpenCurlyQuote, jag känner mig livrädd om alla de saker som jag gjorde vid 16 '

Finska bandet Lordi med Lauren Laverne i XFM studios. Foto: Steve Parsons / PA

Sedan finns det Pool, som Laverne bloggar samt sänds regissör. På luft, Laverne lever på hennes intelligens. Hon är snabb och rolig. Men om The Pool, kan hennes visdom verka konventionell, även lite predikande. "Ties kan säkra dig samt binda dig." "Vildhet är överallt omkring oss om vi söker efter det." Denna typ av sak.

"Ja, jag är inte säker på det", säger hon tyst. "Jag antar att det är lite ... varje annan sändning, oavsett om det är online eller skrift ... det är som att vara i ett annat rum. Om vi ​​hade det här samtalet i en klubb på två på morgonen, om vi var runt hörnet i en bullrig café, skulle det vara annorlunda. "

Men jag undrar hur bred Poolen är. Personalen lista över 22 visar mestadels vita ansikten. "Vi har inte uppdaterat sidan. Vi håller på att uppdatera den, "Laverne berättar att sajten går igenom en annan finansieringsrundan och när den rekryterar kommer mångfald vara" den första sak på våra sinnen ".

Allt detta är viktigt eftersom Laverne definierar sig själv som en sändare och den "breda" delen av ordet är viktigt för henne. Varje jobb som hon har gjort har sänts, säger hon, möjligen med undantag av Kenickie - men även där var det alltid om "texterna och skrift". Hennes röst är tråden som sträcker sig från de första dagarna av prestanda nu. Och vilken typ av röst hon vill, säger hon, är vänlig, intelligent - och inkluderande.

Kanske det är därför hon lyckas blanda så många till synes motstridiga intressen - en indie unge som också är perfekt för barns TV. Även hennes blick, hår snärta upp i ändarna, är på samma gång tränas och otämjda. Hon är en kulturellt liminal siffra - cultish men allomfattande, med nischade intressen och en bred utbildning, en arbetarbakgrund och medelklass förmåner, glad läsning Nietzsche men med Terry Wogan som ett slags tonala mentor. "Ohhh!" Ropar hon. "Bara för att röra vid fållen på hans mantel ..." Och, naturligtvis, lika hemma i London och Sunderland. Det är, som hon säger, "gryta av allt, vem jag är".

Sent på kvällen Kvinnans Hour är fredagen den 25 mars kl 11:00 på BBC Radio 4

Share This Post