Index / konst / Louiza Patikas: & OpenCurlyQuote, jag har läst manus och tänkte & comma; Jag vill inte att detta ska ske till Helen - Jag kan inte bära det

Share This Post

konst

Louiza Patikas: & OpenCurlyQuote, jag har läst manus och tänkte & comma; Jag vill inte att detta ska ske till Helen - Jag kan inte bära det

Skådespelarens gritty skildring av Helen i The Archers har gripit nationen. Som hennes karaktär väntar en juryns motivering för stickande sin kontrollerande make, förklarar hon hur rollen har påverkat henne Louiza Patikas, som spelar Helen Titchener

Advertisement

Skådespelarens gritty skildring av Helen i The Archers har gripit nationen. Som hennes karaktär väntar en juryns motivering för stickande sin kontrollerande make, förklarar hon hur rollen har påverkat henne

Louiza Patikas: & OpenCurlyQuote, jag har läst manus och tänkte & comma;  Jag vill inte att detta ska ske till Helen - Jag kan inte bära det

Louiza Patikas, som spelar Helen Titchener i skyttarna.
Foto: Teri Pengilley för Guardian

Jag först träffade Louiza Patikas på en fest för några år sedan. Det var också bra möjlighet att missa, så jag erövrat henne att ta reda på vad hon trodde Helen Titchener, karaktären hon spelar i The Archers, såg ut. Vi har alla våra fasta visuella idéer av radio människor, i strid med andra ( "No way! Hon är mörk!") Och sällan bekräftas av de nedslående fotografier som ibland förekommer i pressen. Patikas sa då, och upprepar nu, "Jag tror att hon är lång, rangy; hon skulle ha en långt steg, tjock blont hår, mycket tunn, ett slags ansikte, men ganska spetsiga funktioner, och prydligt klädd, så förmodligen jeans och en Boden topp, jordbruk kontor slitage. Hon hade alltid bära en klocka - Jag har aldrig burit en klocka i mitt liv. Hon skulle se särskilt bra i blått. Och hon skulle använda dessa skönhetsprodukter du köper i hälsokostbutiker, Weleda. Jag tror inte att vi skulle gå och handla tillsammans, eller till och med samma affärer. "

Helen var då en neurotisk, mycket uppträdda smärta i nacken, en organisk osttillverkare med en historia av anorexi och misslyckade relationer. Vi skrattade åt henne för hennes humourlessness, hennes plågade resa genom livet och hennes högdragna inställning till dem som försökte att omintetgöra henne. Sedan kom omvandlingen till en tragisk hjältinna. Den här veckan har Helen stått inför rätta för mordförsök på sin make Rob Titchener, ett missbruk utövare av den nya brott av tvångs kontroll och "gaslighting" - en form av psykisk misshandel där offer manipuleras till att tvivla sitt eget minne , perception och förstånd.

På tisdag, hörde vi Helens tätt lindade stämband brytas ned till en beskrivning av de seriella våldtäkter hon utstå i sitt äktenskap. Patikas prestationer har allmänt beröm för sitt utbud, makt och struktur av känslor, som har lämnat många lyssnare i tårar. Varför gjorde hon inte lämna, har fans frågade och fortfarande frågar människor i missbruk relationer. Hennes resultat på tisdag gjorde det klart: skam.

Trots att ha spelat Helen 16 år, Patikas, nu 39 och inför en störtflod av publicitet, är praktiskt taget okänd. Hon har inte en Wikipedia inresa och har aldrig erkänts på gatan. Det är oerhört svårt att hitta Helen i den kortare, pleasingly rundare, mörkhårig kvinna med det grekiska namnet, klädd i en varm orange, får-skrämmande Vivienne Westwood klänning. När Patikas såg ritningar gjorda av den fiktiva prövning av en verklig domstol artist, sade hon, "Hon har inte kunnat få sina höjdpunkter görs i fängelse, har hon?" Och "Så det är vad jag skulle se ut om jag var tunnare. "hennes brist på offentliga profil är delvis ett resultat av sitt arbets bara några dagar per månad på bågskyttar och fokusera på att föra upp sina två söner, i åldern sju och fem. Hon bor i en stor källare lägenhet i västra London med sin skådespelaren make Jonathan Aris, som har dykt upp i Sherlock och Wolf Hall.

På söndag kväll, avslutar rättegången med en speciell en timme episod, inklusive juryrummet överläggningar med jurymedlemmar som spelas av Eileen Atkins, Nigel Havers, Catherine Tate och i en ovanlig twist av självreferens, Graham Seed, som i sin inkarnation som Nigel Pargetter föll från taket till hans död under 60-årsdagen episoden 2011. söndagens avsnitt spelades in i lördags, och när vi träffade på onsdag Patikas hade bara känt Helen öde för ett par dagar, veckor efter provinspelningar. Hennes mor hade varnat henne för att "hantera hennes förväntningar" och leta efter annat arbete, i fall Helen befinns skyldig och försvinner för att bli en tyst karaktär i fängelsesystemet.

Efter att ha spelat Helen sedan hon lämnade scenskolan 16 år sedan, har Patikas levt med missbruk berättelse i huvudet under de senaste tre åren: "Det har varit mycket som det har varit för publiken, eftersom de har gått igenom samma resa som jag har med Helen. Men det har varit ovanligt, eftersom - lika mycket som vi alla visste att det var en mycket kraftfull handling - ingen av oss förväntade effekterna. Jag har inte bara gått in i en del, som teatern. Det finns en enorm backstory till Helen och hennes familj, och att bära alla tillbaka kunskap i detta har varit riktigt förödande.

Louiza Patikas: & OpenCurlyQuote, jag har läst manus och tänkte & comma;  Jag vill inte att detta ska ske till Helen - Jag kan inte bära det

En BBC skiss av Helen i dockan, av en verklig rättssalen konstnär. Illustration: Julia Quenzler / BBC

"Det har varit mycket kreativt givande, men jag har läst manus och tänkte," Jag vill inte att detta ska hända henne, kan jag inte bära det. " En av de saker som verkligen slog mig när jag träffade en överlevande av misshandel - och jag träffade en hel del av dem - var hur hela hennes centrala nervsystemet skramlade och trasslat upp, och trots att hennes berättelse var mycket olika till Helen, detta var det mest värdefulla jag lärt mig. Alla dina sinnen är oerhört akut - du höra och lukta vad du skulle normalt inte är ett potentiellt hot varje buller ".

Patikas far är grekiska och hennes mor engelska. Hon bodde i Aten tills hon var sex, när hennes föräldrar separerade och hon och hennes mamma flyttade till Reigate. "Det var Surrey ända tills somrarna, när vi tillbringade var sjätte vecka med min otroliga grekiska mormor och min pappa. Min familj kommer från en by på Peloponnesos som när jag var liten, var mycket grundläggande, och det fanns många paralleller till Ambridge liv - människor som lever på och utanför landet, försörjningsmöjligheter är beroende av väder, byråkrati och den fantastiska sak multi -generational levande, ständigt refererar de tre eller fyra generationer innan dess. "

Hemma i Surrey, fanns det ingen Radio 4, och Patikas hörde inte Archers tills hon var i tonåren, medan en passagerare i en bil som en vän körde. "Det var en vanlig resa under sommaren och i slutet av det jag tänkte," Detta är helt lysande, "och jag var en tillfällig lyssnare på och av efter det. Jag visste vem alla var, men jag följde inte varje berättelse. När jag fick rollen, minns jag att tänka på min naivitet, "Detta är den bästa dagen i mitt liv, det är det, detta är mitt drömjobb," och jag tror fortfarande det idag. "

Patikas yngre son började skolan den här veckan, lämnar henne fri för första gången att driva andra delar. Under sommaren har hon filmar den andra serien av ITV drama Unforgotten, spelar en patolog. Den avgående redaktör för The Archers, Sean O'Connor, har nyligen tagit jobbet av producenten på Eastenders, och jag spekulerar att han skulle vilja ta henne med sig. "Oh my godhet", säger hon, häpen, "Jag skulle aldrig lämna Archers, även om de kan bli av med mig. Jag kan inte riktigt se mig själv i Walford, men man vet aldrig. Jag skulle njuta möjlighet att arbeta med Sean på något sätt i framtiden. "

Inspelningen av natten den stickande var annorlunda från allt Patikas gjort tidigare. "Det var mycket känslomässigt på varje nivå", säger hon. "Du kan gå in, gör en ganska kontrollerande scen med Rob och Helen, Tim [Watson, skådespelaren som spelar Rob] och jag skulle prata i förväg, berättar några skämt, men det var en helt annan vibe från början. Tim Stimpson, ledningen författare, var i studion med oss ​​hela tiden och som verkligen hjälpte till med fokus, eftersom det var stora saker att göra.

"Det fanns en hel del koreografera av själva stickande, som gjordes separat utan känslor. Sedan nästa scen efter det var otroligt kraftfull också, eftersom de scener jag hade gjort för ett år var i stort sett bara mig och Tim i studion, vilket återspeglar isolering av Helen, och sedan plötsligt finns det många aktörer i rummet med mig , ambulans och polisen. "

Patikas make växte upp med The Archers och förblir ett fan av showen. "Han gillar verkligen Helen", säger hon, "eftersom hon har aldrig skrivits eller utförs på ett sätt som försöker vara sympatisk. Men han vill inte veta vad som kommer att hända, så han försöker att inte göra ögonkontakt ifall han tror att han kan läsa mig. Efter den stora grejer, kom jag tillbaka och var helt tyst, och sa att det hade varit helt ansträngande och upprörande. "

Liksom hela landet, vill Patikas rättvisa för Helen och fördömelse för Rob. "Jag har alltid sagt till Sean att jag hoppas verkligen att det är en frälsande handling, eftersom vi alla behöver det någon gång, men det är hans samtal." I slutändan, men det är ur hennes kontroll.

Den timslånga speciellt för skyttarna, med jury överläggningar och dom är på Radio 4 den 11 september kl 07:00.

De viktigaste tecknen

Varning - innehåller uppgifter om denna veckas avsnitt

Helen
Cheese som började en affär med Rob efter år av personlig turbulens. Hon högg Rob efter hans arg reaktion på hennes beslut att lämna. Vittnade i veckan att han våldtog henne "om och om igen".

Råna
Lämnade sin fru Jess (som också vittnade i veckan att han våldtog henne) för Helen och började sakta att ta kontroll över sitt liv. Nästan dog av sina skador, men återhämtade sig att se Helen igen i domstol.

Henry
Helen son, tänkt med donerade spermier och senare antogs av Rob. Var närvarande vid stickande. En viktig vittne vid rättegången och vittnade om att paret hade kämpat eftersom Rob var arg.

kirsty
Helen bästa vän. Var först på plats efter attacken och berättade för polisen om Rob missbruk, men hade inga bevis. Som ett vittne, hon hotades med förakt av domstolen för att anklaga Rob att vara "den värsta sortens missbrukare".

Share This Post