Index / Miljö / Puff-svansar med svullna ögon och komma; arvet från den mänskliga viljan

Share This Post

Miljö

Puff-svansar med svullna ögon och komma; arvet från den mänskliga viljan

Sandy Bedfordshire Jag skulle sjuksköterskan med ömhet dessa ynkliga kaniner så fruktansvärt drabbats av kaninpest En frisk vildkanin - alltid varna för fara. Foto: Alamy En vild kanin, fångad av en iller och från Somerset, lades på min tallrik i hel

Advertisement

Sandy Bedfordshire Jag skulle sjuksköterskan med ömhet dessa ynkliga kaniner så fruktansvärt drabbats av kaninpest

Puff-svansar med svullna ögon och komma;  arvet från den mänskliga viljan

En frisk vildkanin - alltid varna för fara.
Foto: Alamy

En vild kanin, fångad av en iller och från Somerset, lades på min tallrik i helgen kvävd i äppelmos. Jag har haft att döda några kaniner själv; patetiska varelser så fruktansvärt drabbats av myxomatos att jag lätt kunde plocka upp dem för att avsluta sitt lidande.

Jag vet hur det är att fånga en av dessa nära blinda, pösiga eyed djur och hålla sin varma kropp, känna sin vikt och päls porlande under mina kupade händer. Jag skulle vårda djuret med ömhet, halv glömma att denna vilda varelse hade aldrig tidigare berörts av en människa.

Och jag vet känslan av att stänga mina fingrar runt bakbenen, lemmar förvånansvärt tunn, ligament och senor som befordras enligt mitt grepp. Och intensiv koncentration som krävs för att göra sin död så snabbt och humant som möjligt.

"Human" - ett motsägelsefullt ord, med tanke på denna fruktansvärda sjukdom avsiktligt införts av människor i första hand.

Vid en ponny paddock grind på morgonen såg jag en aning av kaniner betar på ängen. Några presenterade en klumpiga bakdel och pompom grå-vit svans. Andra böjd sida på eller står inför mig, visar stora mörka ögon och krusade ner öron.

De matas med en komisk stretch, hopkrupen och innehöll till en början, knapra gräset vid sina uppdragen fötter, sedan lutar ut och utkik efter fler och ansträngde sina korta halsar tills de kunde nå längre. Hellre än att blanda fram lite de skulle lope en bra några meter innan stannar vid ett nytt plåster, en åtgärd som förrådde ett permanent tillstånd av fast rastlöshet.

Men för alla kaninerna "uppenbara själv absorption de var helt alert. En kanin närmare grinden hade satt upp på min ankomst, käkar arbetar fortfarande mekaniskt med sin sista gång. Nosen ryckte, öronen gick upp, och i ett ögonblick var det racing för törn lapp, fluffiga rundhet ersättas med mager nåd och hastighet.

Jag önskar det, alltid, snabb död till följd av ett rovdjur i stället för den utdragna lidande fruktansvärda sjukdom.

Share This Post