Index / Andra / Varför skriver olika barnböcker är hård

Share This Post

Andra

Varför skriver olika barnböcker är hård

Vad är poängen med att ha en annan shoddily orealiserade feisty flicka eller tvådimensionell token rullstol hjälpreda för att lägga till den massiva högen av skräp försök till mångfald? Författare Ross Montgomery på varför det är svårt att skriva oli

Advertisement

Vad är poängen med att ha en annan shoddily orealiserade feisty flicka eller tvådimensionell token rullstol hjälpreda för att lägga till den massiva högen av skräp försök till mångfald? Författare Ross Montgomery på varför det är svårt att skriva olika - men det är ingen ursäkt att inte

Varför skriver olika barnböcker är hård

Ross Montgomery: När jag först skrev tecknen med funktionshinder, hanteras jag frågan mawkishly i bästa fall och offensivt i värsta fall.
Foto: PR

Jag har nyligen avslutat min tredje bok, Perijee & Me. Det handlar om en ensam ung flicka som heter Caitlin som finner ett främmande och väcker honom som en bror. Jag var jätteglad över att skriva det för många skäl - en av dem är att Caitlin var min första kvinnliga huvudpersonen.

I alla mina andra böcker, har huvudpersonerna varit pojkar. Det var inte något jag gjorde för ett skäl - de var val som jag gjort automatiskt, och så jag inte trodde att mycket av dem. Men efter ett tag började jag undra varför jag gjorde en hel del av de beslut som jag gjorde.

När jag skriver, det finns en bild jag hålla komma tillbaka till. Det är ett fält av gräs med en bana som löper över det - inte en riktig väg, bara en linje där någon har redan trampade gräset ner. Du vill komma över fältet, är den mest uppenbara kurs för att hålla sig till banan. I själva verket kan du gå över fältet som du vill, men efter vägen känns säker: besluten har redan gjorts för dig. Du slutar aldrig att undra som gjorde vägen, eller varför de gjorde de val de gjorde - du bara antar att de visste mer än vad du gjorde.

Men vad händer om de inte? Vad händer om någon bara dök upp och gick, "Er, jag vet inte, på detta sätt" - och sedan alla används annars väg som de gjorde? Ju fler människor använder den, desto mer verkar som om det är det enda valet: snart banan är så väl trampade det kan lika gärna vara asfalt, och inte gå längs det verkar som galenskap.

Anledningen till att denna bild kommer till mig är att det är samma sak med att göra en berättelse. Du måste göra hundratals beslut när man skriver en bok. Och ofta är det mycket frestande att gå med de mest etablerade val - de som orsakar minst störningar.

Ta skriva tecken, till exempel. Du kan skapa en fantastisk, ovanlig karaktär, men när det gäller vissa beslut du bara gå med strömmen. Du inte vill avbryta berättelsen med "svåra val", så utan att tänka att du automatiskt göra karismatiska, själviska och farliga tecken män. Du kan göra dem kvinnor - det finns bokstavligen ingen anledning till varför du inte kunde - men du oroa det sticker ut för mycket. För mig är standard utgångsläge för att göra mina karaktärer vit och arbetsföra - som jag, i grund och botten. Det är något jag gör utan att tänka.

När jag skrev min andra bok, Tornado Chasers, kände jag att det var viktigt för mig att utmana denna tendens. Jag ville skriva en uppslupen gäng äventyr, men jag ville gänget att vara så olika som möjligt. Jag ville inte ha en enda token flicka i ett gäng pojkar, till exempel. Jag ville tecken har funktionshinder, men det gjorde jag inte vill att de ska modigt övervinna dem - Jag ville att de skulle vara tecken i sin egen rätt. Det skulle vara ett gäng fylld med olika kön, etniska och förmågor, där ingen definierades av dem.

Varför skriver olika barnböcker är hård

Det fanns bara ett problem: Jag var fruktansvärt på det.
När jag först insåg detta var jag helt förkrossad. Jag hade kört huvudstupa in i mina begränsningar som författare. I mitt första utkast, gjorde jag inte bara har ett slött skrivna tecken kvinnlig karaktär: Jag hade två. När jag först skrev tecknen med funktionshinder, hanteras jag frågan mawkishly i bästa fall och offensivt i värsta fall. Det var allt gott och väl att säga att jag skulle skriva olika tecken, men tänk om jag kunde faktiskt inte - vad händer om jag inte var tillräckligt bra?

Detta är den outtalade problem med kravet på större mångfald i böcker. Vi är alla överens om att författare måste skriva bättre funktionshindrade tecken och ett bredare utbud av etniska och har mer mänskliga och bristfälliga kvinnliga karaktärer. Men ingen har påpekat hur svårt det är att göra bra. Tänk om, som jag gjorde, du försöker att göra det rätta och misslyckas?

Det visade sig att svaret var att be om massor av hjälp. Min förläggare, redaktör och agent alla insett vikten av vad jag försöker göra: de påpekade där jag gjorde fel, gav råd, lagt fram förslag, och var framför allt mycket tålamod med mig. Det fanns ingen pekar finger eller generad grimaserande när jag gjorde en riktig clunker (det fanns många).

Så småningom, omsorgsfullt, med en hel del redigering, fick det bättre. Gänget kom sakta tillsammans. Läsare fortfarande påpeka bitar där jag kunde ha gjort bättre, men på det hela taget verkar väl mottagna. Och ännu viktigare, de flesta människor inte tala om mångfalden av gänget. De behandlade dem som de borde behandlas: liknande tecken i sin egen rätt.

När det kom till Perijee & Me, kände jag mycket mer bekväm att utmana mig själv eftersom jag visste att jag hade ett team bakom mig. Det var en utmaning att skriva min första kvinnliga huvudpersonen, en som är starkt dyslektiker - och än en gång, det egentligen bara fungerade när jag hade gjort en hel del misstag och fick en hel del råd.

Poängen är, jag är fortfarande fruktansvärt på detta. Det kommer inte naturligt - det bara fungerar eftersom jag arbetar verkligen hårt på det. Men så vitt jag är orolig, om vi ska bli bättre på detta då måste vi acceptera att skriva olika tecken är en utmaning eftersom det måste göras bra. Vad är poängen med att ha en annan shoddily orealiserade feisty flicka eller tvådimensionell token rullstol hjälpreda för att lägga till den massiva högen av skräp försök till mångfald? Det slösar allas tid, och ärligt talat är det inte bra nog.

Vi måste alla sträva efter att skapa väl avrundad olika karaktärer och hitta nya sätt att skriva. Det faktum att det är svårt är inte en tillräckligt bra ursäkt: vi måste steg bort från de etablerade banor och ta större risker.
Vem vet - vi kanske till och med hitta en bättre.

R oss Montgomer s Perijee & Me är tillgänglig från Guardian bokhandel.

Varför skriver olika barnböcker är hård

Share This Post