Index / livsstil / Vilken arbets som en FGM rådgivare lärde mig om kvinnlig sexualitet

Share This Post

livsstil

Vilken arbets som en FGM rådgivare lärde mig om kvinnlig sexualitet

Rådgivning sessioner med FGM överlevande har lett Leyla Hussein att tänka på trycket flickor möter i förhållande till sin oskuld Varför mödrar fortfarande vill att deras döttrar förbli jungfrur så länge som möjligt? Inte de inser att de är permanenta

Advertisement

Rådgivning sessioner med FGM överlevande har lett Leyla Hussein att tänka på trycket flickor möter i förhållande till sin oskuld

Vilken arbets som en FGM rådgivare lärde mig om kvinnlig sexualitet

Varför mödrar fortfarande vill att deras döttrar förbli jungfrur så länge som möjligt? Inte de inser att de är permanenta kultur patriarkatet?
Fotograf: Cultura / REX Shutterstock

Jag hade fåglarna och bin samtal med min dotter när hon var ungefär fyra år gammal. Jag berättade för henne att kön är en handling som två samtyckande vuxna väljer att göra och jag underströk att ingen ska röra sin kropp på ett sätt som gör henne obekväm.

Vi har revisited detta samtal under årens lopp. Jag berättade för henne att hennes könsorgan kallas en vagina, inte fanny, nunnie, minnie eller där nere. Jag var trött på den genomträngande tro att kvinnor och flickor inte kan beskriva våra kroppsdelar direkt.

Nu nästan 10 år efter det samtalet (hon bara vände 14) tonårshormoner är i full gång, med ögon rullande och tuning mig ut medan du lyssnar på Rihanna. Men jag älskar det faktum att vi har frank öppna samtal om det mesta och jag värdesätter verkligen de gånger vi inte är överens. Jag älskar att hon har sina egna åsikter om världen.

Med detta i åtanke, jag vill dela några tankar om mitt arbete som fick mig att tänka på min dotter och tryck flickor runt om i världen ansikte i förhållande till sin sexualitet.

Som en del av mitt arbete med Dahlia Project, en rådgivningstjänst jag grundade för kvinnor och flickor som har genomgått könsstympning (FGM), jag kör sessioner för flyktingkvinnor där jag talar om kulturerna de växte upp i.

Diskussionen leder alltid till kön, och ett återkommande tema är oskuld. Många av kvinnorna är utbildade och anses liberal i deras sätt att tänka. De säger att deras döttrar är lika med sina söner. Men de säger också att de vill att deras döttrar förbli jungfrur för att skydda dem från skada och så att framtida män kommer att respektera dem.

Det som intresserar mig om dessa samtal är att kvinnorna öppet talade om att bli lurad på eller slagna av sina så kallade respekt män. Jag knuffade kvinnorna att reflektera. "Har kvar en jungfru arbete för dig?" Frågade jag. "Har det hindra våld och svek han hade orsakat dig?" Många var förbryllad av mina frågor. Genom vår andra session några av kvinnorna hade börjat inse att kulturell patriarkatet var lever och frodas i sina hem, och de var delaktiga i att begå förtryck de hade utstått mot sina egna döttrar.

Tyvärr hade jag bara två sessioner med dessa kvinnor, och de lämnade mig ifrågasätter denna universella besatthet med oskuld. Jag minns tidningsartiklar om Kate Middleton, som slampa-skam i tidningsartiklar för att inte vara en oskuld före äktenskapet och ryktet har den Diana var tvungen att bevisa sin oskuld innan de gifter sig prins Charles. Om en kvinna är sexuellt gratis eller har flera partners, skäms samhälle henne och gör henne att må dåligt om sig själv.

Medan sex Jag har blivit ombedd hur många män jag har legat med. Denna idé om att bedömas baserat på historien om min vagina är helt löjligt och en annan form av kontroll av kvinnors sexualitet. Min bror och alla män i mitt liv aldrig bett sådana frågor ännu ensam bedöms på dem. Samhälle high-fives män med flera sexuella partners.

Jag hade min första sexuella erfarenhet vid en ålder av 18 med min dåvarande man (jag för närvarande lyckligt frånskild). Jag ville inte göra valet att stanna en jungfru. Jag gjorde det av två skäl. För det första var jag inte flickan pojkar kö aktuell. Jag var en super nörd som inte bära smink eller plocka ögonbrynen. Så, ingen frestelse eller kamp för mig. För det andra, berättade min mor mig sex var stor och inget att skämmas över. Som tonåring var jag inte gärna prova något min mor haft (kom ihåg att trick, föräldrar).

Jag vill påminna min dotter att när den dagen kommer att hon vill förlora sin oskuld (varför är det något du förlorar, som en dyrbar besittning?), Är det inte en verksamhet men hennes. Om någon försöker att döma henne baserat på hennes könsorgan, jag berätta för henne att bara gå därifrån.

Jag tala om för henne att våra underliv är mycket speciell och kraftfull, vi blöda och föda från dem, och det är hennes rätt som en kvinna att njuta av sex en dag. Det är en vacker och trevlig handling. Patriarkatet försökte hindra mig och över 200 miljoner FGM överlevande från att leva som sexuella varelser, men genom terapi och en kärleksfull stödjande partner många av dessa kvinnor kan och njuta av sex. Det finns hopp.

Kära värld, kvinnor ha sex och njuta av det, så komma över tanken att oskuld är något att skydda.

Gå med i vår gemenskap av professionella och humanister utveckling. Följ @GuardianGDP på Twitter. Delta i samtalet med hashtaggen #SheMatters.

Share This Post