Index / konst / William Boyd: hur David Bowie och jag hoaxed konstvärlden

Share This Post

konst

William Boyd: hur David Bowie och jag hoaxed konstvärlden

David Bowie inte bara publicera min falska biografi av ett påhittat konstnär, skrev han också jackan blurb och lanserade det - på April Fool dag - vid Jeff Koons "studio David Bowie med kritikern Matthew Collings - och Jeff Koons bakom - på lansering

Advertisement

David Bowie inte bara publicera min falska biografi av ett påhittat konstnär, skrev han också jackan blurb och lanserade det - på April Fool dag - vid Jeff Koons "studio

William Boyd: hur David Bowie och jag hoaxed konstvärlden

David Bowie med kritikern Matthew Collings - och Jeff Koons bakom - på lanseringsfesten i 1998 William Boyd bok Nat Tate: en amerikansk konstnär 1928-1960.
Foto: Steve Azzara / Corbis Sygma

Den fruktansvärda nyheten om David Bowies chockerande och förtidig död fick mig att ta ut min dagbok och söka efter första gången jag träffade honom. Det visade sig vara den 22 februari 1994 till en ledare ombord middag för konsttidskriften Moderna målare. Här är vad jag skrev:

"Moderna målare middag ikväll på The Ivy - ett tiotal personer inklusive David Bowie. Jag hade många samtal med Bowie. Han dricker inte men han rökte en hel del, men. Han var trevlig men lite illa till mods. Märk väl, måste han ha varit nervös att sammankomst - Jag var - den vanliga skaran av akademiker och konstkritiker. Det är en liten värld och dessa typer är helt fångas upp i den. Någon sa att Bowie ville ta med en vän, för skydd, men i slutändan gjorde han inte. Han hade en liten bockskägg. På nära håll, såg hans ansikte ganska fodrad, baggy ögon. Han är smärtsamt tunna - han är nästan 50 nu. När jag tänker tillbaka på universitetet och hur ofta vi spelade dessa tidiga album ... Roligt gamla världen. "

Det är när du inser tidskrifter är värt att hålla. Bowie älskade konstvärlden. Han var en autodidakt intellektuell, en ivrig och glupsk läsare, jag fick senare veta, eftersom jag lärde känna honom lite bättre. Ser tillbaka på min dagboksanteckning också gjort mig att tänka på Paul Klee - en annan artist och autodidakt intellektuella - och koncept som Klee utvecklats av "lös kontinuitet". För Klee, förklarade lös kontinuitet en nyfiken aspekt av våra liv - att belysa dessa vaga mönster, slumpmässiga möten och tangentiella anslutningar som bara kan upptäckas i efterhand efter en lång tidens gång - ett slags kronologisk version av sex grader av separation, antar jag.

"En extra, främmande, världsfrämmande varelse": David Bowie 1947-2016 - video hyllning

Och min dagbok var korrekt: 1971, i min fruktansvärda rum i min fruktansvärda studentlägenhet, lyssnade jag och relistened till Bowies album Hunky Dory i en hänförd trance. Om folk hade sagt att jag skulle lära känna honom (lite) Jag skulle ha skrattat högt i deras ansikten. Då lösa kontinuiteten sparkade när jag blev ombedd att gå med i redaktionen för moderna målare och jag fann mig själv sitter bredvid honom - nyfiken men inte överväldigad, tydligen - livligt granska denna andra senaste rekryt till masttoppen. Vid efterföljande ed-board middagar brukade vi söka varandra eftersom vi var de nya pojkarna och under de närmaste åren såg jag en hel del om honom, en tillfällig bekant som växte mer nära och spännande när han blev min förläggare. Bowie hade bildat ett litet förlag som heter 21 för att publicera konstböcker och i 1998, 21 publicerat min falska biografi Nat Tate: en amerikansk konstnär 1928-1960 med jackan blurb skriven av Bowie.

Bowies liv som redaktör, konstkritiker och författare för moderna målare, konstnär, samlare, förläggare (och bedragerskan) har oundvikligen tagit andra plats till hans häpnadsväckande renommé och prestation som musiker och global kulturell ikon men det var mycket viktigt för honom, tror jag och han relished att hans beläggning av dessa andra roller hade lite att göra med sin globala berömmelse och stjärn makt. Han var en genial och anspråkslös närvaro vid de regelbundna Moderna Målare redaktionsmöten och när i en av dem, föreslog jag idén om att skapa en fiktiv konstnär var Bowie som sade att konceptet skulle fungera mycket mer effektivt om det publicerades som en bok.

William Boyd: hur David Bowie och jag hoaxed konstvärlden

David Bowie, 1994, av Stephen Finer. Foto: Nils Jorgensen / Rex Features

Och så det kom att bli. Jag uppfann en död amerikansk "artist" Jag heter Nat Tate och skrev sin biografi. Då laget på Moderna målare och 21 omvandlas texten i ett litet, vackert gjort och rikligt illustrerad konstnär monografi. Men det finns absolut ingen förneka det faktum att det var Bowies deltagande i en eventuell bluff som gav det media heft. Han publicerade boken, han organiserade lanseringsfesten (april Fool dag, 1998) i Jeff Koons studio på Manhattan - Koons var en vän till Bowie - och det var Bowie som läste upp utdrag ur boken, absolut uttryckslöst, till den monterade New York glitterati. Clincher var hans uttalande i blurb att han var övertygad om att "den lilla olje jag plockade upp på Prince Street, New York, verkligen måste vara en av de förlorade tredje panelen Triptychs. Den stora sorg i denna lugna och flytta monografi är att konstnärens djupaste rädsla - att Gud kommer att göra dig en artist, men bara en medioker artist - inte i efterhand gäller Nat Tate "Vem skulle inte styras av den välta rekommendation. ?

När Moderna Målare såldes 2001 nästan hela redaktionen summariskt bort genom den nya ägaren - inklusive mig och mind-bogglingly, David Bowie. I slutet av den gamla Moderna målare markerade slutet på våra regelbundna kontakter om vi fortsatte att kommunicera som efterdyningarna av Nat Tate bluff bedrivs exponentiellt och jag skulle rutinmässigt skicka honom de utländska utgåvor av den bok han hade publicerat.

Årtiondet av våra lösa kontinuitets anslutningar avslutades i New York strax innan Bowies 60-årsdag. Det var på en fest i en Tribeca hotell. Som jag kom jag såg Bowie kliva ut av en gul cab och betala föraren. Hälsning honom och vagt förvånad över att se honom i denna form av transport Jag frågade honom om han någonsin haft några problem att flytta runt i staden. Inte alls, sade han, han glatt används förarhytter och tunnelbanor. "Jag bär bara en av dessa", sa han och höll upp en grekisk tidning. Folk tror: det är David Bowie, säkert? Då de ser den grekiska tidningen - nej, kan inte vara, bara några grekiska kille som ser ut som honom.

Det var en lysande idé, tänkte jag. Så enkelt, så effektivt - och på något sätt enkelt cool och elegant: en handling både quotidian och bravur, helt typisk för denna fascinerande man. Så vi kan lägga till en annan kategori till den långa lista över framgångar som Bowie genom av så memorably och med en sådan unik balans och brio. Inte bara en oförglömlig låtskrivare, artist och musiker, men också en skådespelare, en konstnär, en författare, en förläggare, en klok ekonomisk aktör och - det visar sig (även om vi inte bör vara alls förvånad) - en mästare på förklädnad.

  • Denna artikel ändrades den 12 januari 2016: i bildtext, var Matthew Collings ursprungligen feltolkas som William Boyd; målningen av Stephen Finer felaktigt tillskrivas av leverantören till David Bowie

Share This Post